Θρίλερ στην Ανταρκτική: παγιδεύτηκε και το κινέζικο παγοθραυστικό

0
2

Το κινεζικό παγοθραυστικό Snow Dragon (ο δράκος του χιονιού) που βοήθησε στη διάσωση των 74 επιβαινόντων του ρωσικού πλοίου Akademik Shokalskiy στην Ανταρκτική εγκλωβίστηκε και το ίδιο στους πάγους την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως ανακοίνωσε η Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας, το κινεζικό παγοθραυστικό, που την Πέμπτη μετέφερε τους επιβάτες, στην πλειοψηφία τους επιστήμονες, από το ρωσικό πλοίο στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis, εκφράζει φόβους για την ικανότητά του να κινηθεί στους πάγους.

Το παγοθραυστικό Aurora Australis έπλεε προς μια βάση στην Ανταρκτική για να ολοκληρώσει έναν ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα μετέφερε τους διασωθέντες στην Αυστραλία.

Ωστόσο, μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το κινεζικό παγοθραυστικό, θα παραμείνει προληπτικά στην ανοιχτή θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού μετέφερε σε ομάδες τους παγιδευμένους επιστήμονες και τα μέλη πληρώματος από το Akademik Shokalskiy στο Aurora Australis.

Η επιχείρηση διήρκεσε πέντε ώρες. Οι επιβάτες, στην πλειοψηφία τους από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται να φτάσουν στο νησιωτικό κρατίδιο της Τασμανίας στα μέσα Ιανουαρίου.

Το ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το ταξίδι του διάσημου Αυστραλού εξερευνητή Douglas Mawson στην Ανταρκτική.

Το πλοίο παγιδεύτηκε στους πάγους στις 24 Δεκεμβρίου, σε απόσταση 1.500 ναυτικών μιλίων νότια του νησιωτικού κρατιδίου της Τασμανίας.

Η επιχείρηση διάσωσης ήταν μια πραγματική πρόκληση, καθώς τα παγοθραυστικά δεν κατάφερναν να προσεγγίσουν Akademik Shokalskiy λόγω της κακοκαιρίας και των πάγων με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για εννιά ημέρες.

econews

Σχόλια