Το 2013 η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της Αυστραλίας

0
7

Η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της Αυστραλίας ήταν το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2013 ξεπερνούν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου τη μακροχρόνια μέση θερμοκρασία και είναι οι υψηλότερες από το 1910.

Επιπλέον, ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν και τον χειμώνα του 2013 στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν στο Σίδνεϊ οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 1968.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αύξηση των θερμοκρασιών στην Αυστραλία συνάδει με τις παγκόσμιες κλιματικές τάσεις και την υπερθέρμανση που προκαλούν τα αέρια του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα τελευταία δέκα χρόνια, με μόνο μια εξαίρεση, καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες από το μέσο όρο.

«Η αύξηση των θερμοκρασιών στην Αυστραλία είναι παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε παγκόσμια κλίμακα και το 2013 καταδεικνύει ότι η υπερθέρμανση συνεχίζεται», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τα νέα ενδέχεται να εντείνουν τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση δεν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατα οι υπουργοί διέκοψαν τη χρηματοδότηση αρκετών ερευνητικών οργανισμών για την κλιματική αλλαγή, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη φορολόγηση άνθρακα που υποχρεώνει τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν περισσότερο να πληρώσουν για τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουν.
econews

Σχόλια