«Κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά και πράσινες αυξήσεις στο ρεύμα από 1η Μαρτίου

0
8

Δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει πράσινες αυξήσεις από 82% έως και… 157% στο τέλος ΑΠΕ το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, στόχος είναι να εξευρεθούν 1,5 δισ. ευρώ εντός του 2014 ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ.

Οι αυξήσεις είναι «υπό αναστολή» μέχρι και το Μάρτιο του 2014, καθώς η επιβολή τους εξαρτάται από το αν το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» 40% με 50% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών.

Γι’ αυτό και στην απόφασή της η ΡΑΕ, προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014, δίνοντας στην ουσία περιθώριο δυο μηνών στην κυβέρνηση για να μειώσει τις εγγυημένες τιμές.

Σημειώνεται ότι το «κούρεμα» θεωρείται από την κυβέρνηση ως η μοναδική λύση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ ως το  τέλος του 2014, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Οι αυξήσεις για κάθε κατηγορία

Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, το Τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί), αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής: 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση, 86% για τους οικιακούς καταναλωτές, 108% για τις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% για τις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες), 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης.

Μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) είναι 98%.

Σημειώνεται ότι για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση κατά 86% σημαίνει ότι από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο.

Σχόλια