Ανταρκτική: διασώθηκαν οι εγκλωβισμένοι επιστήμονες (video)

0
7

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης των  74 επιβαινόντων του ρωσικού πλοίου  Akademik Shokalskiy, που παγιδεύτηκε στους πάγους της Ανταρκτικής πριν εννιά ημέρες.

Οι 52 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους επιστήμονες, και τα 22 μέλη πληρώματος χωρίστηκαν σε ομάδες και μεταφέρθηκαν στο παγοθραυστικό Aurora Australis με ελικόπτερο.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sydney Morning Herald, οι διασωθέντες ξεναγήθηκαν στα δωμάτιά τους και έφαγαν το πρώτο τους γεύμα στο αυστραλιανό πλοίο.

«Φτάσαμε στο Aurora Australis σώοι και αβλαβείς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter o επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής στην Ανταρκτική, Chris Turney.

Το ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το ταξίδι του διάσημου Αυστραλού εξερευνητή Douglas Mawson στην Ανταρκτική.

Το πλοίο παγιδεύτηκε στους πάγους στις 24 Δεκεμβρίου, σε απόσταση 1.500 ναυτικών μιλίων νότια του νησιωτικού κρατιδίου της Τασμανίας.

Τις προηγούμενες ημέρες δυο παγοθραυστικά, ένα αυστραλιανό και ένα γαλλικό, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ρωσικό πλοίο, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού Snow Dragon (ο δράκος των χιονιών).

econews

Σχόλια