Ανταρκτική: ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων επιστημόνων

0
2

Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερο των 74 επιβαινόντων του ρωσικού πλοίου  Akademik Shokalskiy, που παραμένουν για εννιά ημέρες παγιδευμένοι στους πάγους της Ανταρκτικής.

Το ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού Snow Dragon (ο δράκος των χιονιών) θα μεταφέρει τους 52 επιβάτες, επιστήμονες και τουρίστες, και τα 22 μέλη πληρώματος στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Chris Turney, ανέφερε πως μετά από πολλές ημέρες με σφοδρές χιονοθύελλες και ομίχλη, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αρκετά για την πραγματοποίηση της αποστολής.

«Το κινεζικό ελικόπτερο έφτασε το Akademik Shokalskiy. Είναι 100% σίγουρο ότι φεύγουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους», έγραψε ο Turney σε μήνυμά του στο Twitter.

Το ρωσικό πλοίο απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το ταξίδι του διάσημου Αυστραλού εξερευνητή Douglas Mawson στην Ανταρκτική.

Το Akademik Shokalskiy παγιδεύτηκε στους πάγους στις 24 Δεκεμβρίου, σε απόσταση 1.500 ναυτικών μιλίων νότια του νησιωτικού κρατιδίου της Τασμανίας.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση και δεν απειλήθηκε η ζωή τους το διάστημα που παρέμειναν εγκλωβισμένοι.

Το κινεζικό παγοθραυστικό είχε προσεγγίσει το Akademik Shokalskiy και το Σάββατο όμως επέστρεψε καθώς δεν κατάφερε να περάσει μέσα από τους πάγους, που σε ορισμένα σημεία έφταναν σε πάχος τα τρία μέτρα.

Άλλα δυο παγοθραυστικά, το αυστραλιανό Aurora Australis και ένα γαλλικό, επιχείρησαν επίσης να προσεγγίσουν το παγιδευμένο πλοίο, ωστόσο δεν τα κατάφεραν λόγω των ισχυρών ανέμων και των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Νωρίτερα σήμερα, η Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας, που συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης, είχε ανακοινώσει ότι η αποστολή απειλείται και πάλι λόγω του πάγου και των κακών καιρικών συνθηκών.
econews

Σχόλια