Αιολική ενέργεια: μεγάλη επενδυτική ανάκαμψη – Επταπλασιάστηκε η ισχύς

0
17

Σημάδια επενδυτικής ανάκαμψης εμφάνισε ο κλάδος της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΕΤΑΕΝ, η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2013 ήταν 71,15MW, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την ισχύ του προηγούμενου εξαμήνου (44,05MW) και επταπλάσια συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2012  (10,35MW).

Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς αιολικής ενέργειας έφτασε το 7,93% το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ σε ετήσια βάση ανήλθε σε 7,05%.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ τo σύνολο της αιολικής ισχύος που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία τα τέλη του 2013 είναι 1864,6 MW (307,5 MW στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά και 1557,1 MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα)

Η νέα αιολική ισχύς το 2013 ανήλθε σε 116,2 MW με την Στερεά Ελλάδα να διατηρεί την πρωτιά της στις αιολικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις πέντε πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η EDF, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Iberdrola Rokas, η ENEL Green Power και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ  υποστηρίζει ότι «τα σημάδια ανάκαμψης μετά από το παγωμένο δωδεκάμηνο 6/2012-6/2013 είναι αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών του επιστημονικού κόσμου, των επιχειρήσεων και των στελεχών του κλάδου της Αιολικής Ενέργειας, που σε συνεργασία με ξένους χρηματοδότες ή και συνέταιρούς τους, αγωνίζονται να σχεδιάσουν τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ώριμων επενδύσεων αιολικής ενέργειας σε πείσμα κάποιων που είχαν λιγότερο πράσινους στόχους».

«Αν αυτή η προσπάθεια του κλάδου συνδυάζονταν με εγκατάλειψη της συντηρητικής πολιτικής στον κλάδο των Α.Π.Ε. (έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, υποχρέωση εγγυοδοσίας, νέα φορολόγηση μέσω του τέλους διακατοχής αδειών, αποκλεισμός από το 2014 από το κίνητρο της επιδότησης κεφαλαίου του αναπτυξιακού νόμου κλπ.) και με δυναμική αντικατάστασή της με ένα αναπτυξιακό όραμα, προώθησης των εγχώριων ανεξάντλητων πηγών ενέργειας, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν θεαματικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια