«Έξυπνα» ρούχα και «οργανικός» φωτισμός από Έλληνες επιστήμονες

1
44

organika-fotovoltaika-thessaloniki-109887«Έξυπνα» υφάσματα και καινοτόμες λύσεις φωτισμού με εκμετάλλευση και των οργανικών φωτοβολταϊκών αναπτύσσουν εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τέσσερις εταιρείες από τη Μακεδονία και τη Θράκη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος GR-Light.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Γιώτη, ηλεκτρονικά κυκλώματα παραγωγής φωτεινής ενέργειας, δηλαδή οργανικές φωτοδίοδοι OLEDS, θα εκτυπώνονται σε μεγάλες επιφάνειες, υφάσματα και εύκαμπτα υλικά που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε χώρο. Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να δημιουργεί ηλεκτρονικές συσκευές πάνω σε ρολά από πλαστικό ή μεταλλικό φύλλο (roll-to-roll). Για το σκοπό αυτό θα διερευνηθούν υλικά που θα παρέχουν προστασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

«Δημιουργούμε πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών μοναδικές στο είδος τους, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “Smartronics”. Στα επόμενα δύο χρόνια επτά νέα προγράμματα της τεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε μια περίοδο που η χώρα μας υποφέρει από διαρροή εγκεφάλων», τονίζει, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Το ερευνητικό έργο GR -Light ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δημιουργία και Αξιοποίηση της Καινοτομίας Υποστηριζόμενης από Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη» και στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ έχει οριστεί ως επιστημονικός υπεύθυνος.

Όσο για τις εταιρείες συμμετέχουν οι  Compucon ABEE (Θεσσαλονίκη), ΚΕΧΑΓΙΑΣ Β&Λ Ο.Ε ΥΠΕΡΚΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ (Θεσσαλονίκη), ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ Α.Ε (Καβάλα) και PRISMA CENTER (Κομοτηνή).

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.