Αόρατα μικροπλαστικά "σκοτώνουν" τις ελληνικές θάλασσες

0
125

mikroplastika-aigaio-109889Η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, η οποία μελετάει το πρόβλημα των μικροπλαστικών ινών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κατέγραψε στα μέσα Δεκεμβρίου πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα σε δείγματα ύδατος από το Ανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, σε 44m3 θαλασσινού νερού που συλλέχθηκε στο βρέθηκε περιεκτικότητα 55 μικροπλαστικών ινών.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι αντίστοιχες τιμές έχουν εντοπιστεί σε χιλιάδες δείγματα από τα ελληνικά θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους αποδίδουν το πρόβλημα στην έλλειψη στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων

Όπως ενημερώνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, «τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικές ίνες ή σωματίδια από πλαστικό, μεγέθους ≤5mm, τα οποία δημιουργούνται κατά τη διάσπαση κάθε τύπου πλαστικού. Λόγω του μικρού μεγέθους τους η πλειονότητα των μικροπλαστικών δεν είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι. Από πού προέρχονται;Τα μικροπλαστικά βρίσκονται σε μία ποικιλία προϊόντων:

Καλλυντικά: Μπορεί να μοιάζουν άκακα, αλλά προϊόντα απολέπισης, σαμπουάν, αποσμητικά, αντηλιακά, κτλ περιέχουν μικροσωματίδια πλαστικού που αποτελούνται από πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο (PP), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (PMMA) και νάιλον.

Ρούχα από συνθετικές ίνες: Εκτιμάται ότι ένα συνθετικό ρούχο σε κάθε πλύση ελευθερώνει περίπου 1.900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό δίκτυο.

Εργοστασιακά προϊόντα: Ο,τιδήποτε περιέχει πλαστικό μπορεί να καταλήξει να διασπάται σε κάποια παραλία και να μολύνει τις θάλασσες με μικροπλαστικά.

Ο μέσος καταναλωτής απορρίπτει καθημερινά 2,4mg μικροπλαστικών. Αν και μεγάλος όγκος αυτών καταλήγει σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, η συγκράτησή τους δεν είναι δυνατή με τη σημερινή τεχνολογία. Συνεπώς, είτε με την επεξεργασία των λυμάτων είτε όχι, το σύνολο των μικροπλαστικών που προέρχονται από τις παραπάνω πηγές καταλήγει στη θάλασσα.

Τα μικροπλαστκά δεν έχουν όρια! Έχουν ανιχνευτεί σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες παγκοσμίως και στις έξι ηπείρους από τους πόλους μέχρι τον ισημερινό. Ταξιδεύοντας με ένα πλοίο χιλιάδες μίλια μακριά από τη στεριά συναντώνται φανερά επιπλέοντα πλαστικά κομμάτια αλλά και αόρατα μικροπλαστικά.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζεται ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του ωκεανού, υπάρχουν κατά μέσο όρο 13.000 κομμάτια πλαστικού.Έως σήμερα έχουν εντοπιστεί μικρά κομμάτια πλαστικού ή μικροσκοπικές ίνες σε είδη θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών όπως ψάρια, μύδια και καβούρια, πράγμα που κάνει πιθανή την εισχώρηση του πλαστικού στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι έως σήμερα σχετική έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα μικρό ποσοστό των θαλάσσιων ειδών.Τα πλαστικά περιέχουν τοξικές ουσίες (επιβραδυντικά καύσης, αντιοξειδωτικά, μαλακτικούς παράγοντες κ.α.) και απορροφούν και συσσωρεύουν άλλες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό (όπως PCB και DDT). Σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, αυτά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Πηγή/Photo: ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Σχόλια