Νέα σύσταση για τα τζάκια από το ΥΠΕΚΑ λόγω αιθαλομίχλης

0
8

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ για τον περιορισμό της χρήσης τζακιών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ως εκ τούτου, «συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων».

Βερνικωμένα, βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα, κομμάτια επίπλων, πλαστικά, ξύλα εμποτισμένα σε χημικά καίγονται στη φωτιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται τρομερή ρύπανση και σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.

Το ΥΠΕΚΑ προωθεί τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για τον περιορισμό, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Greenpeace καταγγέλλει πως «είναι επιεικώς απαράδεκτο, έως και ανήθικο, σαν κράτος να ζητάς από τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί τα τζάκια τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα, χωρίς να του εξασφαλίζεις εναλλακτικές λύσεις. Και με αυτό προφανώς δεν εννοούμε ρυπογόνο πετρέλαιο (βλέπε επιδόματα θέρμανσης)».

Μάλιστα ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο (θέρμανσης ή βενζίνη από αυτοκίνητα), η οργάνωση αναφέρει πως η ρύπανση είναι εξίσου επικίνδυνη.

«Το γεγονός ότι ‘δεν φαίνεται’ και δεν ‘μυρίζει το ίδιο’ δεν την κάνει αθώα. Κάθε άλλο, επειδή τα μικροσωματίδια που προέρχονται από την καύση πετρελαίου είναι πολύ πιο μικρά σε μέγεθος, εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονές μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, καταχώρησε κι επισήμως τα μικροσωματίδια στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες, δίνοντας έμφαση σε όλους τους ρύπους (και ιδιαίτερα σε αυτούς που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, όπως από μεταφορές, βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή). Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε την αιθαλομίχλη, αλλά η επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι λύση».

Σχόλια