Το Ιράν έστειλε και δεύτερο πίθηκο στο διάστημα

0
7

Τη δεύτερη αποστολή πιθήκου στο διάστημα ανακοίνωσε το προηγούμενο Σάββατο το Ιράν.

Ο πίθηκος Φαργκάμ, εκτοξεύτηκε στο διάστημα μέσα σε πύραυλο που χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο για πρώτη φορά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση της ιρανικής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο και επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη.

Ο τόπος της εκτόξευσης δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός.

«Είναι ο δεύτερος πίθηκος που στέλνεται στο διάστημα και επιστρέφει απόλυτα υγιής στο Ιράν. Συγχαίρω τον Ηγέτη, τους επιστήμονες και το έθνος», έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το Ιράν ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι έστειλε έναν πίθηκο στο διάστημα. Η Τεχεράνη έθεσε για πρώτη φορά σε τροχιά δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2009. Ενα χρόνο μετά, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμή εκτόξευσης ρουκέτας στο διάστημα που μετέφερε ένα ποντίκι, μία χελώνα και σκουλίκια.

Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει και την αποστολή μιας γάτας Περσίας στο διάστημα.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι το διαστημικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς και την κατηγορεί ότι επιχειρεί να εμφανίσει τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ιράν ως επιθετικότητα.

Σημειώνεται ότι στη Δύση έχουν εκφραστεί σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το Ιράν κατάφερε να στείλει μια μαϊμού στο διάστημα σε μια προσπάθεια να δείξει την υπεροχή του στην τεχνολογία και την επιστήμη.

econews

Σχόλια