Η «Παιδική HELMEPA» γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας

0
4

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων από όλη την Ελλάδα, μαζί με τον Πρόεδρο, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη της HELMEPA γιόρτασαν τα 20ά γενέθλια του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ού Συμβουλίου Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA, που φιλοξένησε, όπως κάθε χρόνο, η εταιρεία μέλος Costamare Shipping.

Τα δεκαπέντε παιδιά-μέλη του Συμβουλίου, ηλικίας 5 – 13 ετών, που εκπροσωπούν τα 5.900 παιδιά του Προγράμματος της περσινής χρονιάς σε όλη τη χώρα, εξέλεξαν Πρόεδρο την Σοφία Εκατομμάτη (10 ετών) από τη Χίο, Αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Χάμο (12 ετών) από την Αλεξανδρούπολη και Γραμματέα την Κρυσταλλία-Στεφανία Τσιτρά (6 ετών) από το Προμύρι Πηλίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου των παιδιών αντάλλαξαν εμπειρίες, συζήτησαν προτάσεις και έστειλαν το παρακάτω μήνυμα προς την κοινωνία των μεγάλων: «Βοηθήστε μας να καθαρίσουμε όλες τις ακτές και θα σας ανταμείψουμε με μία μεγάλη συμβουλή: Μικροί, μεγάλοι, νέοι και παλιοί, πάμε να μαζέψουμε σκουπίδια όλοι μαζί. Γιατί εσείς που είστε δυνατοί, δε μας βοηθάτε να σώσουμε τη Γη;»

Παράλληλα με τη συνεδρίαση των παιδιών, οι ενήλικες προσκεκλημένοι συμμετείχαν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Ι. Κούστας σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Ένωσης καθώς η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Τόνισε τέλος, τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσει να υποστηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος και ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς και γονείς για τη στήριξή τους στις προσπάθειες των παιδιών.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος, γιός του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη, αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία του Πατέρα του, της οικογένειάς του και της εταιρείας Costamare στο έργο της Παιδικής HELMEPA και συνεχάρη εκπαιδευτικούς και γονείς για το έργο των παιδιών.

Την 20ετή πορεία του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος, αναφέροντας τα ορόσημα στην εξέλιξη του. Ενδεικτικές δράσεις από τη χρονιά που πέρασε παρουσίασε το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Μ. Κτιστάκη. Για το ξεκίνημα της Παιδικής HELMEPA το 1993, μίλησε στη συνέχεια το παλαιό στέλεχος κα Υ. Μητσάτσου-Αραβαντινού, η οποία και είχε την ιδέα της δημιουργίας του και προέτρεψε γονείς και εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά στο εθελοντικό τους έργο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ακόμη, ο Πρόεδρος της Ουκρανικής αδελφής ένωσης UKRMEPA, I. Karpenko ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη HELMEPA για τη φιλοξενία και την υποστήριξη λέγοντας πως στόχος του είναι να εφαρμόσει στη χώρα του αντίστοιχα με της HELMEPA προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης μαθητών αλλά και ναυτικών.

Παρουσιάζοντας τις πολυποίκιλες δραστηριότητες που εκτέλεσαν τα παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA από το Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, η εθελόντρια εκπαιδευτικός τους, κα Μ. Τοπολιάτη, αναφέρθηκε στο νέο θεσμό του «δασικού νηπιαγωγείου» και στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του.

Ο Πλοίαρχος Ιάκ. Περαντινός, Μέλος του Δ.Σ. της HELMEPA, πήρε στη συνέχεια το λόγο για να τονίσει πως με τέτοια πλούσια δράση των μικρών εθελοντών υπάρχει ελπίδα για τη σωτηρία των θαλασσών και του περιβάλλοντος και ευχαρίστησε γονείς και εκπαιδευτικούς για τη στήριξη που δίνουν στα παιδιά τους τα οποία, όπως είπε, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν έναν καθαρότερο κόσμο.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων σε παιδιά και μεγάλους. Στο γεύμα που ευγενικά προσέφερε η Costamare, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της HELMEPA είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν προτάσεις εκπαιδευτικών και γονέων για την επέκταση του προγράμματος και των δράσεών του.

Για τους φιλοξενούμενους της, μικρούς και μεγάλους, η HELMEPA οργάνωσε επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, όπου παρακολούθησαν ψηφιακή προβολή με θέμα την «Εξέλιξη».

Σχόλια