Κοτόπουλο: μια «υγειονομική βόμβα» στην κουζίνα μας – Πώς προφυλασσόμαστε

0
544

Επιστήμονες αμερικανικού φορέα προστασίας καταναλωτών υποστηρίζουν ότι το σύνολο σχεδόν των προϊόντων πουλερικών που πωλούνται σε κρεοπωλεία στις ΗΠΑ είναι μολυσμένο με βλαβερά βακτήρια και ότι τα μισά κοτόπουλα έχουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ο φορέας Consumer Reports αγόρασε 316 στήθη κοτόπουλου από κρεοπωλεία σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι μικρή διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα προϊόντα των κρεοπωλείων και τα συσκευασμένα, αλλά και τα κοτόπουλα οργανικής πτηνοτροφίας.

Οι δοκιμαστικές αγορές βρήκαν ακόμα και κοτόπουλα μολυσμένα με σαλμονέλλα.

—Τι πρέπει να κάνουμε;

1. Προσπαθείτε να μην πιάνετε ούτε τη συσκευασία με γυμνά χέρια

Τα βακτήρια βρίσκονται και έξω από τη συσκευασία. Πιάστε τη συσκευσία των πουλερικών με μια πλαστική σακούλα και διατηρήστε τη ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ψώνια.

2. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής, μαχαίρια και άλλα εργαλεία για να προετοιμάσετε το ωμό κοτόπουλο.

Η μόλυνση μεταξύ διαφορετικών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Μόλις τελειώσετε τις προετοιμασίες πλύντε τα χέρια σας και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε.
Έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια δεν αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή για να εξοντώσετε τα μικρόβια.

3. Προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο κρέατος

Σύμφωνα με έρευνες καταναλωτών στις ΗΠΑ το 82% υποστηρίζει ότι μαγειρεύει το κοτόπουλο σε θερμοκρασία εσωτερική θερμοκρασία τροφής 74 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς αν δεν έχει ειδικό θερμόμετρο. Σε κάθε περίπτωση μην αφήνετε το κοτόπουλο με τα υγρά του.

Όλα αυτά σας φαίνονται “τραβηγμένα”;

Το κοτόπουλο είναι το δημοφιλέστερο κρέας στην Αμερική. Περίπου 48 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από τροφές μολυσμένες με σαλμονέλλα, καμπυλοβακτήρια, E.coli κ.ά. , “ωστόσο οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στο κοτόπουλο” σύμφωνα με στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

econews

Σχόλια