Ο ΧΥΤΑ Φυλής “ξέφραγο αμπέλι” για Ρομά και παράνομους μετανάστες

0
10

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ Φυλής εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισβολής παράνομων μεταναστών και Ρομά στη μεγαλύτερη χωματερή της Αθήνας.

Πέραν των υπολοίπων κινδύνων εισβολείς και εργαζόμενοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τα νοσοκομειακά απόβλητα που απορρίπτονται παράνομα στη χωματερή.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης 100 περίπου ατόμων που είχαν εισβάλλει στη χωματερή 100, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες της υγειονομικής ταφής, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων.

Από τις 13:30 ο ΧΥΤΑ ξανάνοιξε τις πύλες του για τους εξυπηρετούμενους δήμους.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός ζήτησε από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια να ενισχύσει την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα με την αποκομιδή και τελική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική την περίοδο των Χριστουγέννων.

—Νέο περιστατικό με νοσοκομειακά απόβλητα

Εντωμεταξύ εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα με τα νοσοκομειακά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Μόνο την Τρίτη εντοπίστηκαν από τους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων στον χώρο των νοσοκομείων κατά τη φόρτωσή τους στα φορτηγά του δήμου 15 κοντέινερ με μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα.

Συγκεκριμένα αναμεμιγμένα με τα μη μολυσματικά υπήρχαν και μολυσματικά και τοξικά απόβλητα. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που αναγνώρισαν την ευθύνη τους και διέταξαν να αποσταλούν για αποτέφρωση τα επικίνδυνα σκουπίδια. Τα ονόματα των νοσοκομείων δεν έγιναν γνωστά.

Οι έλεγχοι από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων έγιναν την Τρίτη, μετά την πίεση που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους δήμους από σειρά συλλήψεων οδηγών φορτηγών (δημοτικών υπαλλήλων) που μετέφεραν κοινά νοσοκομειακά απόβλητα στη Φυλή.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα να μη γίνεται διαλογή και διαχωρισμός στην πηγή όπως προβλέπεται.

Επίσης, στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας των νοσοκομείων, συχνά εργάζεται ανειδίκευτο προσωπικό ήαλλοδαποί που δεν μπορούν καν να διαβάσουν τις ετικέτες από τις σακούλες στα ελληνικά.

Η υπόθεση, πάντως, έχει πολύ σημαντικές διαστάσεις, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας, καθώς η πρακτική αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τους υπαλλήλους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, αλλά και όλους τους ασθενείς και τους επισκέπτες των νοσοκομείων.

econews

Σχόλια