Ηλεκτρονικό τσιγάρο: καταναλωτικό και όχι ιατρικό προϊόν

1
15

Καταναλωτικά προϊόντα και όχι ιατρικές συσκευές θα θεωρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην ΕΕ κατόπιν επίτευξης συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων.

Όπως μεταδίδει το Euronews, ¨»κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την διαμόρφωση της τελικής νομοθετικής πρότασης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε χαλαρή μάλλον στάση απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θεωρώντας ότι είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο. Στον αντίποδα,οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών επιδίωξαν περισσότερο περιοριστικούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η νικοτόνη που περιέχουν».

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά που σε δέκα χρόνια αναμένεται να έχει ξεπεράσει εκείνη των κανονικών ύψους 700 δισ. Ευρώ.

Με βάση τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, θα περιλαμβάνονται εμφανέστερες προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων, καθώς και ρυθμίσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ωστόσο ενώ θα επιτραπούν, η Κομισιόν θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ αν τρία ή περισσότερα κράτη μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς της ΕΕ και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη χρονιά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φυσικά και δε μπορεί να θεωρηθεί ιατρικό προϊόν το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφού και αυτό δεν είναι αθώο. Είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο αλλά σε καμία περίπτωση δε κάνει καλό.

Comments are closed.