Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκινάει από τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ

0
21

Από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ θα ξεκινήσει αυτή της ΔΕΗ, κατόπιν της κατάθεσης του νομοσχεδίου «Ρύθμιση Θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ» σε δημόσια διαβούλευση (έως 20/12) από τον υφυπουργό Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Το νομοσχέδιο σκοπεύει στη διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το τέλος Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, ποσοστό 66% του ΑΔΜΗΕ,  που σήμερα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, θα διατεθεί σε ιδιώτες. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 34%, μέσω φορέα ή εταιρείας διαφορετικής από τη ΔΕΗ ή άλλης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω ποσοστό του εξασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Α.Ε.

Το τίμημα για το 34% των μετοχών θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα καταβάλλει ο ιδιώτης για το 66% και θα μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές κάθε είδους της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι, τέλη ακόμα και μελλοντικές απαιτήσεις κλπ).

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της ενσωματωμένης περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα προκηρυχθεί αμέσως μετά την  ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την εξαγορά του έχει εκδηλώσει η εταιρεία TERNA, που είναι ο αντίστοιχος Διαχειριστής στην Ιταλία, μία κινεζική εταιρεία κ.λπ.

—Αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Σχετικά με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανακοίνωσε:

«Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της απόφασής της στην Εθνική Ασφάλεια, την Ελληνική Οικονομία και την Κοινωνική Συνοχή, η συγκυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ήδη, το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στη Βουλή και όπως φαίνεται, θέλουν να κλείσουν το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Όμως ακόμα και μια κυβέρνηση, όπως αυτή που θα μείνει και ως η κυβέρνηση των «Προεδρικών Διαταγμάτων», δεν μπορεί να μεταχειρίζεται την πώληση μιας βασικής και κρίσιμης , για την Εθνική Ασφάλεια και την Οικονομία, υποδομής όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς, σαν …αγορανομική διάταξη! Η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ όταν είναι γνωστό ότι στις περισσότερες χώρες τα Δίκτυα Μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Η κυβέρνηση δείχνει να αντιδρά σπασμωδικά σε κάθε παράλογη και ανεδαφική εντολή της Τρόικας και να υιοθετεί θέσεις που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο Δημόσιο Συμφέρον.

Την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας αλλά και συνολικά η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ΔΕΗ έπρεπε να λειτουργεί ως μοχλός παραγωγικής ανασυγκρότησης της Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας και προς όφελος του λαού μας , η κυβέρνηση προχωρά στη διάλυσή της. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και συνολικά η επιχείρηση διάλυσης του Ομίλου ΔΕΗ είναι απόφαση καταστροφική για την Οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ πιστεύουμε ότι η διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας εθνικής στρατηγικής για τον μέλλον της Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας και θεωρούμε ότι λόγοι Εθνικής Ασφάλειας αλλά και Ενεργειακής Ασφάλειας επιβάλλουν την ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ υπό την εποπτεία του Δημοσίου. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον.

Αντίθετα προκαλεί τεράστια ζημιά στην πατρίδα μας που θα χάσει κρίσιμες, νευραλγικές υποδομές όχι μόνο για την Ανάπτυξη και την Οικονομία αλλά και για την Εθνική Ασφάλεια. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με τους Συλλόγους-μέλη της και τους χιλιάδες εργαζομένους που εκπροσωπούν εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πώληση των Δικτύων Μεταφοράς Η/Ε (ΑΔΜΗΕ) και καλούμε τους εργαζόμενους αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές σε ένα κοινό μέτωπο για την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος της πατρίδας μας και των εκατομμυρίων Ελλήνων καταναλωτών.

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ θα αντιδράσουμε – θα αγωνιστούμε με κάθε μορφής αγώνα (Νομικό – Απεργιακό) απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης. Η πώληση δημόσιας περιουσίας είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ είναι αιτία πολέμου. Θα προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία και θα αγωνιστούμε – θα αντισταθούμε – θα νικήσουμε».

Σχόλια