Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. Ευρώ στο Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

0
10

Μπορεί να είχε προβληθεί το φυσικό αέριο ως το καύσιμο που θα «αναστήσει» την χειμαζόμενη κυπριακή οικονομία, αλλά νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάζει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» υποστηρίζουν ότι σε βάθος 24.600 ποδών στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει πετρέλαιο ποσότητας 1,2 έως 1,4 δισ. βαρελιών και αξίας έως 60 δισ. ευρώ.

Βάση του δημοσιεύματος είναι οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek και Avner. Η ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις από την παρούσα εικόνα.

Το πετρέλαιο, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.

Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου κ. Σόλων Κασίνης σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα, δήλωσε ότι αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια. Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για αγορά μεριδίου από την Νoble.

Ο «Φιλελεύθερος» υποστηρίζει ότι η Noble ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.

econews

Σχόλια