Μοναχοπαίδια και στερνοπούλια φαντάζουν κοντύτερα

0
10

Κοντύτερα από όσο είναι στην πραγματικότητα δείχνουν στα μάτια των μαμάδων τους τα μοναχοπαίδια ή τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά μιας οικογένειας.

Αντίθετα, τα υπόλοιπα παιδιά φαίνονται στα μάτια των μητέρων τους στο πραγματικό τους μέγεθος.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν Αυστραλοί επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Εγκεφάλου και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίμπερν, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Current Βiology».

Στην έρευνα συμμετείχαν 77 μητέρες παιδιών ηλικίας δύο έως έξι ετών στις οποίες ζητήθηκε να υπολογίσουν το ύψος των παιδιών τους τραβώντας μια γραμμή στον τοίχο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες συστηματικά υποεκτιμούν κατά 7,5 εκατοστά κατά μέσο όρο το ύψος του πιο μικρού στην ηλικία παιδιού τους .

Αντίθετα, συνήθως εκτιμούν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος των υπολοίπων παιδιών τους (ιδίως του πρωτότοκου) ή διαφόρων αντικειμένων στο χώρο όπως ένα τραπέζι.

Πού οφείλεται αυτή η τάση; Οι επιστήμονες την αποδίδουν στην υπερπροστασία της μητέρας απέναντι στο μοναδικό ή το μικρότερο παιδί της, το οποίο στα μάτια της φαντάζει (κυριολεκτικά) μικρό και απροστάτευτο.

Έτσι άλλωστε εξηγείται το ξάφνιασμα των περισσότερων γονιών που βλέπουν το πρωτότοκο παιδί τους να μεγαλώνει απότομα όταν έρχεται ένα αδελφάκι του στον κόσμο.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τζόρντι Κάουφμαν “«δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την ακρίβεια της αντίληψής μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δείξαμε ότι τα αισθήματά μας για τα παιδιά μας επηρεάζουν τον τρόπο που τα βλέπουμε».

econews

Σχόλια