Κλιματική Αλλαγή: έστω λίγος χρόνος προτού χαθούμε κάτω από τη θάλασσα

0
280

Μια νέα έρευνα στην επιθεώρηση Scientific Reports εκτιμά ότι το λιώσιμο των πάγων θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 61 εκατοστά τα επόμενα 70 χρόνια και κατά 2,4 ολόκληρα μέτρα έως τα τέλη του επόμενου αιώνα.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα εξακολουθήσει έως ότου φτάσει σε επίπεδα 7,5 ως 9 μέτρα πάνω από τα σημερινά, εξαφανίζοντας από το χάρτη πολλές παραλιακές περιοχές και νησιωτικά κράτη.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις έγιναν με την υπόθεση της διατήρησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα σημερινά επίπεδα των 400 μερών ανά εκατομμύριο.

Μια ενδεχόμενη απότομη άνοδος τους πάνω από αυτά τα επίπεδα μπορεί να αποβεί ακόμα πιο καταστροφική, τη στιγμή που ο τρέχων ρυθμός ανόδου της στάθμης των θαλασσών είναι δύο φορές ταχύτερος από κάθε άλλη ιστορική περίοδο μεταξύ των εποχών των παγετώνων.

Τουλάχιστον, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως του ρυθμού απομείωσης των πάγων του πλανήτη μας, ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν πρόκειται να αυξηθεί: απλώς θα συμβαίνει επί μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Κι αυτό διότι ο τρέχον ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι ήδη πολύ κοντά στο ανώτατο επίπεδο που έχουν θέσει οι επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, οι πάγοι σε ορισμένες περιοχές όπως στην Ανατολική Ανταρκτική έχουν διατηρηθεί σταθεροί ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και θα διατηρηθούν σε αυτή την κατάσταση όσο οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα δεν ξεπερνούν τα 1000 μέρη ανά εκατομμύριο.

Το μόνο παρήγορο από τα παραπάνω είναι ότι οι κοινωνίες που κατοικούν σε περιοχές που θα χαθούν κάτω από τα κύματα έχουν κάποιο χρόνο για να προετοιμαστούν.

econews

Σχόλια