Κρέας αλόγου από πειράματα φαρμακευτικών στο πιάτο του καταναλωτή

0
9

Νέο σκάνδαλο με κρέας αλόγου ξέσπασε στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή τη φορά στη Γαλλία όπου πραγματοποιείται έρευνα για υπόθεση παράνομης διακίνησης στο εμπόριο κρέατος αλόγου που προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικές έρευνες φαρμακευτικών εταιρειών, εργαστηρίων ακόμα και κέντρων ιππασίας.

Σύμφωνα με τον «Le Monde» η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε 21 συλλήψεις κατόπιν έρευνας σε έντεκα περιοχές της χώρας.  Το παράνομο κρέας που διακινήθηκε στη Γαλλία προερχόταν από την Ισπανία και η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία για παράνομη διακίνηση κρέατος αλόγου σε επιχείρηση στη Ναρμπόν, κοντά στη Μασσαλία.

H καταγγελία αφορούσε σε 200 άλογα, τα οποία είχαν παλαιότερα χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς και έφεραν πιστοποιητικά, που απαγόρευαν τη σφαγή τους για κατανάλωση. Ειδικότερα, τα άλογα χρησιμοποιούνταν για αιμοληψίες στο πλαίσιο της παραγωγής φαρμάκων ή ως πειραματόζωα.

Το δίκτυο που εξαρθρώθηκε παραποιούσε τα πιστοποιητικά επιτυγχάνοντας τη διάθεσή του κρέατος αλόγου σε κρεοπωλεία τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, πιθανότητα και στην Ιταλία.

Στο κύκλωμα μεταξύ άλλων συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις κτηνίατροι και αρκετοί έμποροι κρεάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα εκατοντάδες άλογα, ορισμένα από τα οποία είχαν αγοραστεί από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi, πωλήθηκαν προς κατανάλωση μετά την πλαστογράφηση ή την εξαφάνιση των κτηνιατρικών πιστοποιητικών τους.

Σχόλια