ΑΠΕ: "σύντομα οι παρεμβάσεις στο σύστημα" λέει ο Γιάννης Μανιάτης

0
9

Σύντομα θα ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ τις πρωτοβουλίες του για τη στήριξη του συστήματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στην «Ημερησία».

Ο κύριος Μανιάτης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία ανάπτυξης των ΑΠΕ στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου 20-20-20 και απέδωσε τα διάφορα προβλήματα στην  «αδυναμία για στενή παρακολούθηση και έγκαιρη παρέμβαση στη διείσδυση».

Στόχος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ είναι να συμβάλλει στην εξεύρεση μιας «ρεαλιστικής κοινής γραμμής, που θα παίρνει υπόψη τους στόχους για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να δημιουργεί επιπρόσθετα βάρη στους καταναλωτές» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

«Στην Ευρώπη υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε παραπέρα, και μάλιστα υπάρχει μια ευρεία γκάμα απόψεων ως προς την επιθυμητή διαδρομή. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την απώλεια πάνω από 500 δισ. ευρώ από τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας κατά τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε.

—Για υδρογονάνθρακες

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα από τη μία και Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος από την άλλη.

Στην πρώτη περίπτωση έκανε λόγο για ολοκλήρωση των συμβάσεων και καθυστερήσεις φορολογικής φύσεως που οφείλονται στους αναδόχους. Στη δεύτερη περίπτωση έκανε λόγο για τήρηση του χρονοδιαγράμματος χαρακτηρίζοντας τις δύο περιοχές περιοχές ως «υψηλής δυναμικότητας, σοβαρών προσδοκιών και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών».

—Τιμή φυσικού αερίου

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθηση «ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ικανοποιητικές τιμές για την ελληνική αγορά».

—Αποκρατικοποιήσεις

Όσον αφορά στη ΔΕΗ ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι «η πορεία είναι σύμφωνη με όσα έχουν ανακοινωθεί, με κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις που έχουν προκύψει για την εφαρμογή» ενώ για τη ΔΕΠΑ πρόσθεσε ότι «περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στον ΔΕΣΦΑ και βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν για τις απαραίτητες ρυθμιστικές πιστοποιήσεις».

econews

Σχόλια