Γεωθερμία σε 4 νησιά από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (upd)

3
160

Την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στην Κίμωλο, τη Λέσβο, τη Μήλο και τη Νίσυρος έχει θέσει ως στόχο για το 2014 η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.

Η αρχή θα γίνει με τη Νίσυρο και τη Λέσβο.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υποστηρίζει ότι «οι τοπικές κοινωνίες έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου των συγκεκριμένων νησιών».

«Ειδικά στη Νίσυρο, όπου η γεωθερμική ενέργεια θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και για την αφαλάτωση νερού και γεωργικές εφαρμογές, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους κατοίκους» είναι η άποψη της εταιρείας.

Παρόλα αυτά καταγράφεται σημαντική αντίδραση για το έργο της γεωθερμίας από τους κατοίκους του νησιού.

«Οι προδιαγραφές των επενδύσεων είναι οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικά και περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που θα μεταφέρουν απ’ τη γη το γεωθερμικό ρευστό άλλες γεωτρήσεις που θα το επιστρέφουν αφού προηγουμένως απ’ τη θερμότητά του παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται παγκόσμια για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας και ήδη χρησιμοποιείται με άψογα αποτελέσματα σε πολλά κράτη», αναφέρουν αρμόδια στελέχη τονίζοντας πως η λειτουργία των μονάδων θα στηρίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της ολικής επαναεισαγωγής του ρευστού, με εναλλάκτη θερμότητας, μέθοδος που διασφαλίζει μηδενική ρύπανση και κατ’ επέκταση καμία απολύτως επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Προαπαιτούμενο για το στρατηγικό επενδυτή είναι να έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχα μεγάλα έργα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσέλθουν στο σχετικό διαγωνισμό μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου» αναφέρει η εταιρεία.

3 Σχόλια

  1. Η τοπική κοινωνία της Νισύρου και η δημοτική αρχή είναι εναντίον της γεωθερμίας στην Νίσυρο και μάλιστα έχει γίνει από πέρσι προσφυγή κατά της ΔΕΗ στο ΣτΕ. Πού την πληροφορηθηκατε την ευνοική αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνιας ? Γιατί δεν πήρατε στη Νίσυρο να διασταυρώσετε το ρεπορτάζ σας ?

    • Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Νισύρου για το έργο της γεωθερμίας έχουν προβληθεί στο econews http://www.econews.gr/2011/05/02/geothermia-nisiros/.
      Έγινε διόρθωση στο δημοσίευμα όπου αναφέρεται ότι τα περί «θετικής αντίδρασης» αποτελούν άποψη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

      Ευχαριστούμε για την παρατήρηση.

Comments are closed.