ΕΛΚΕΘΕ: το Sea Diamond δεν βλάπτει το οικοσύστημα της Σαντορίνης

1
24

Το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond δεν έχει προξενήσει βλάβες στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι «οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, το 2013, βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα».

«Οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης»  προσθέτει το ΕΛΚΕΘΕ.

Το ΕΛΚΕΘΕ, αμέσως μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, τις οποίες διενήργησε φέτος για έκτη συνεχή χρονιά, έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό, με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το χαρακτήρισε ως «αξιόπιστο οργανισμό» με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι τον συγκεκριμένο οργανισμό που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της κυβέρνησης και της Πολιτείας, θα πρέπει όλοι να τον σεβαστούν.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τη στιγμή που το Sea Diamond συνεχίζει να διαβρώνεται και να απειλεί καθημερινά την καλντέρα της Σαντορίνης με νέα καταστροφή, τη στιγμή που η δικαιοσύνη αποφασίζει για την ενοχή της πλοικτήτριας και των αξιωματικών της, κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του ενώ τα αρμόδια υπουργεία κωφεύουν στη φωνή της αγωνίας των κατοίκων και εξωραϊζουν την κατάσταση!

    Παρακαλώ βρείτε σχετικό Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond.

    http://vimanaxou.blogspot.gr/2013/12/sea-diamond.html

Comments are closed.