Γιατί η παχυσαρκία βλάπτει την ακοή

0
15

Η παχυσαρκία και η μεγάλη περιφέρεια μέσης συνδέονται με απώλεια ακοής σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, με επικεφαλής την Δρ. Sharon Curhan.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες παρακολούθησαν 68.000 γυναίκες από το 1989 ως το 2009. Ανά δυο χρόνια οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους και για τις καθημερινές τους συνήθειες.

Τον τελευταίο χρόνο της μελέτης οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν βιώσει απώλεια ακοής και σε ποια ηλικία.

Μια στις έξι γυναίκες απάντησε πως αντιμετώπισε το πρόβλημα την περίοδο της έρευνας.

Όπως προέκυψε, οι γυναίκες με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος ή μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης κινδύνευαν περισσότερο από προβλήματα ακοής συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Πιο συγκεκριμένα οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν 17% ως 22% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακοής. Ο κίνδυνος εκτοξευόταν στο 25% για γυναίκες με Δείκτη Μάζα Σώματος άνω του 40.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με περιφέρεια μέσης άνω των 86 εκατοστών είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα ακοής συγκριτικά με τις γυναίκες με περιφέρεια μέσης μικρότερη των 71 εκατοστών.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ακοή, όπως το κάπνισμα, η διατροφή και συγκεκριμένα φάρμακα.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τη φυσική δραστηριότητα στους υπολογισμούς τους, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος προβλημάτων ακοής μειωνόταν.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι γυναίκες που περπατούσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες την εβδομάδα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα ακοής συγκριτικά με εκείνες που περπατούσαν λιγότερο από μια ώρα.

Αν και οι επιστήμονες δεν χαρακτηρίζουν ευθέως την παχυσαρκία ως αιτία απώλειας της ακοής, αναφέρουν πως το υπερβολικό πάχος επιφέρει μειωμένη ροή αίματος καθώς στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η σωστή λειτουργία των αυτιών εξαρτάται από την επαρκή παροχή αίματος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ανεπαρκής ροή αίματος ενδεχομένως εμποδίζει τον κοχλία, την οστέινη δομή στο εσωτερικό αυτί, να αποκατασταθεί σωστά μετά από βλάβη, κάτι που σταδιακά βλάπτει την ακοή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Medicine.
econews

Σχόλια