Ραδιενέργεια από τοξικά, νοσοκομειακά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής

0
35

Νοσοκομειακά απόβλητα, μεταξύ των οποίων και ραδιενεργά απόβλητα από ραδιοθεραπείες,  επιχείρησαν να πετάξουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, οι οδηγοί δύο φορτηγών, ενός απορριμματοφόρου και ενός ιδιωτικού, που εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν.

Το τοξικό φορτίο βάρους οκτώ τόνων εντόπισαν υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ που ενημέρωσαν τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής.

Τα νοσοκομειακά απόβλητα περιλάμβαναν σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κλπ, ενώ μετρήθηκαν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (ραδιενέργεια).

Κατά τη μεταφορά των αποβλήτων για αποτέφρωση «η εγκατεστημένη διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας κατέγραψε εκπομπές ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσικού υποβάθρου», όπως επισημαίνεται από το επιτελείο του ΕΔΣΝΑ.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι επιστήμονες του νοσοκομείου από το οποίο προέρχονται, προκειμένου να προσέλθουν άμεσα στον χώρο, ενώ «ζητήθηκε και η συνδρομή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας («Δημόκριτος») προκειμένου να υποδείξουν μέτρα και διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση» των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον Σκάι, τα απόβλητα προέρχονται από το «Ασκληπιείο Βούλας» και το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά».

Όπως μεταδίδει το «Βήμα» πριν από 12 ημέρες, στις 29 Νοεμβρίου είχε εντοπιστεί πάλι στον ΧΥΤΑ Φυλής, φορτίο με επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, πιθανότατα από το «Αμαλία Φλέμινγκ». Επρόκειτο για ένα φορτίο συνολικού βάρους δέκα τόνων εκ των οποίων τα επτά ήταν νοσοκομειακά απόβλητα που είχαν κρυφτεί κάτω από οικιακά απορρίμματα.

Η μοναδική πιστοποιημένη μονάδα επεξεργασίας νοσοκομειακών αποβλήτων στην Ελλάδα, στην οποία πραγματοποιείται αδρανοποίηση υλικών, λειτουργεί στη Φυλή. Καθότι προβλέπεται χρέωση ανά τόνο επεξεργασίας αυτοί που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και μεταφορά ιατρικών απορριμμάτων επιδιώκουν να τα απορρίπτουν «τσάμπα» μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα μολύνοντας το περιβάλλον και θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός επικοινώνησε τόσο με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη για το ζήτημα ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να παταχθεί η «τοξική» παραβατικότητα.

econews

Σχόλια