«Όχι» στη δωρεά πετρελαίου θέρμανσης από τον Σόρος είπαν τα σχολεία της Νάουσας

0
11

Η γενική συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας αρνήθηκε να δεχτεί τη δωρεά πετρελαίου θέρμανσης από το ίδρυμα του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος (Open Society Institut), παρά τον κίνδυνο να ξαναμείνουν  τα σχολεία της περιοχής χωρίς θέρμανση.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου μαθητές σχολείων της  Νάουσας απείχαν από τα μαθήματα τους εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου.

Οι γονείς αρνήθηκαν τη δωρεά, τονίζοντας ότι η λειτουργία και συντήρηση των σχολείων είναι υποχρέωση του κράτους.

«Καταρχήν μας προκάλεσαν εύλογες υποψίες οι λόγοι για τους οποίος ο φιλάνθρωπος αυτός μεγιστάνας σκέφτηκε ξαφνικά το πρόβλημα των σχολείων της Νάουσας. Δεν μας πείθει ότι η προσφορά του είναι ανιδιοτελής», δήλωσε στην εφημερίδα Μακεδονία ο πρόεδρος των συλλόγων, Μανώλης Γαλίτης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι από αυτή την ‘ευεργεσία’ ο κ. Σόρος αναμένει ανταλλάγματα και δεν θέλουμε τα σχολεία των παιδιών μας να μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι. Η λειτουργία των σχολείων είναι υποχρέωση του κράτους. Τι κοινωνία είμαστε αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία μας; Γι’ αυτό εξηγούμε ότι δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε από κανέναν ελεημοσύνη. Απαιτούμε από το κράτος να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τη μόρφωση των παιδιών μας και όλων των παιδιών», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο δήμος Νάουσας, που έχει αποδεχτεί την προσφορά, ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση των συλλόγων γονέων δεν είναι δεσμευτική  και πως τις επόμενες μέρες που θα καταφθάσει το βυτιοφόρο το πετρέλαιο θα παραληφθεί κανονικά και θα διανεμηθεί στα σχολεία.

«Αναμένουμε αυτή τη δωρεά όχι γιατί θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα με 20 τόνους πετρελαίου, αλλά διότι θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε έστω και πρόσκαιρα την κατάσταση, γεγονός που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό», δήλωσε ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος είχε πραγματοποιήσει δωρεές πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια