Έγιναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στον Άρη

0
10

Διακόσιες χιλιάδες  εθελοντές για ένα ταξίδι στον Άρη χωρίς επιστροφή έχει συγκεντρώσει η ολλανδική Μη Κυβερνητική Εταιρεία Mars One.

Η Mars One, που προχωρά ακάθεκτη για την υλοποίηση του σχεδίου της, την Τρίτη ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το πρώτο στάδιο της αποστολής, καθώς επίσης και την έναρξη συνεργασίας με τις εταιρείες Lockheed Martin Space Systems και Surrey Satellite Technology για τον σχεδιασμό ενός δορυφόρου και ενός διαστημικού σκάφους, που θα εκτοξευτούν σε μια τετραετία.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η Mars One  κατέβαλε στην Surrey Satellite  60.000 δολάρια για τον σχεδιασμό του δορυφόρου γεωστατικής τροχιάς που θα εκτοξευτεί στην πρώτη φάση της αποστολής, ενώ υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 250.000 δολαρίων για τον σχεδιασμό διαστημικού σκάφους από την Lockheed Martin.

Το διαστημικό σκάφος θα διαθέτει έναν ρομποτικό βραχίονα  ο οποίος θα εξερευνά το έδαφος ψάχνοντας για νερό. Πέραν αυτού το σκάφος θα διεξάγει πειράματα για τη χρήση φωτοβολταϊκών στην επιφάνεια του πλανήτη, ενώ θα είναι εφοδιασμένο με κάμερα που θα καταγράφει τις εξελίξεις.

Ο δορυφόρος από την άλλη πλευρά θα βρίσκεται σε συγχρονισμένη τροχιά γύρω από τον Άρη και τα αποστέλλει δεδομένα και βίντεο πίσω στη Γη.

Ο ρομποτική αποστολή στον πλανήτη Άρη, που θα ξεκινήσει το 2018, δυο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων για την ανθρώπινη αποστολή, που θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερη φάση, έκλεισε τον Αύγουστο. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν περίπου 200.000 άνθρωποι άνω των 18, μεταξύ των οποίων ένας φύλακας και ένας κωμικός.

Οι περισσότερες αιτήσεις προήλθαν από τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν για την πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη θα περάσουν οκταετή εκπαίδευση έτσι ώστε να μάθουν να προσαρμόζονται σε μεγάλες περιόδους απομόνωσης.

Η Mars  One υπολογίζει πως η αποστολή του πρώτου ζευγαριού στον Άρη θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος των επόμενων ταξιδιών θα μειωθεί στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τη χρηματοδότηση της αποστολής η Mars One  ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. Την πρώτη ώρα συγκεντρώθηκαν 10.000 δολάρια, ενώ νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι δωρεές ανέρχονταν σε 27.000 δολάρια.

Παράλληλα, η εταιρεία βασίζεται σε χορηγίες, ενώ ελπίζει να καλύψει το κόστος του προγράμματος που υλοποιεί από την πώληση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης της αποστολής

Η Mars One ιδρύθηκε το 2010 από τον μηχανικό Bas Lansdorp.
econews

Σχόλια