Η EPIA ζητά απόσυρση αναδρομικών μέτρων στα φωτοβολταϊκά

0
4

Οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αγκαλιάσουν την ηλιακή ενέργεια αντί να ναρκοθετούν την ανάπτυξή της αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (European Photovoltaic Industry Association-EPIA).

Η EPIA κάλεσε ακόμα τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τις αναδρομικές επιβαρύνσεις επί των υφιστάμενων μηχανισμών ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών, ειδάλλως διακινδυνεύουν την αξιοπιστία τους και την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας τους.

Εκτός από την Ελλάδα, στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχουν επιβληθεί επιβαρύνσεις στα φωτοβολταϊκά με αναδρομική ισχύ περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η διευθύντρια πολιτικής της EPIA, Φράουκε Τάϊς κατήγγειλε ότι το Magritte Group, η ομάδα δέκα διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, εργάζεται παρασκηνιακά εις βάρος των ΑΠΕ.

“Αν προσπαθήσετε να σταματήσετε τη διείσδυση των ΑΠΕ και να την καθυστερήσετε, απλά θα συμβεί με τον ένα ή άλλο τρόπο” προειδοποίησε η Τάϊς.

Επεσήμανε επίσης ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων όπως της ελληνικής συνεπάγονται χρεωκοπίες, “λουκέτα” και απώλειες θέσεων εργασίας.

“Η παρεμπόδιση της ανάπτυξης του κλάδου στην Ευρώπη, σημαίνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια θα μετατοπιστούν σε άλλες χώρες εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Η μετάβαση αυτή θα συνεχιστεί αν συνεχίσουμε να βάζουμε εμπόδια στα φωτοβολταϊκά” πρόσθεσε η Τάϊς.

“Η εξέλιξη της τεχνολογίας θα συνεχιστεί και τα κόστη θα μειώνονται και αναπόφευκτα τα φωτοβολταϊκά θα επιστρέψουν και θα επανέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά” σημείωσε.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα χειρότερα παραδείγματα τέτοιων πρακτικών με αναδρομικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές, διακοπή αδειοδότησης και δύο έκτακτες εισφορές “αλληλεγγύης” επί του κύκλου εργασιών των παραγωγών.

Η EPIA ζητά την αναθεώρηση των μηχανισμών υποστήριξης, τη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος, ειδικά προσαρμοσμένων λύσεων στις ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς και διαφορετικά πλαίσια ανά τεχνολογία.

econews

Σχόλια