Αρκτική: Ρωσία και Καναδάς "τσακώνονται" για την κυριαρχία στο Βόρειο Πόλο

0
159

arktiki-rosia-kanadas-109257Τη στρατιωτική παρουσία της χώρας τους στην Αρκτική –η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012– ενισχύει ο Ρώσος  Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας στην πρωτοβουλία του Καναδά να «πατήσει πόδι» στην περιοχή.

«Ζητώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών και μονάδων στην Αρκτική», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια  συνεδρίασης στο υπουργείο Άμυνας την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, η οποία σημειωτέον αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

«Η Ρωσία συμμετέχει ολοένα και περισσότερο σ” αυτή την περιοχή του μέλλοντος, επιστρέφει σ” αυτή και πρέπει να διαθέτει εκεί όλους τους μοχλούς για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Επί της ουσίας η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας συνίσταται στην επαναλειτουργία ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τίκσι, στην πολική ζώνη της βόρειας Γιακουτίας (ανατολική Σιβηρία) και στην πραγματοποίηση εργασιών στο αεροδρόμιο του Σεβερομόρσκ, στη θάλασσα του Μπάρεντς, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατέθεσε φάκελο ενώπιον της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για να επεκτείνει την κυριαρχία του στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, αψηφώντας κυρίως τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη στήσει εκεί τη σημαία της.

Οι Καναδοί υποστηρίζουν ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ αποτελεί προέκταση της καναδικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και με βάση αυτό τον ισχυρισμό διεκδικούν την κυριαρχία στο Βόρειο Πόλο.

Στην κορυφή αυτής της υποθαλάσσιας οροσειράς που διασχίζει τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό σε μήκος 1.800 χλμ., ανάμεσα στα σιβηρικά ύδατα και το καναδικό νησί Έλσμιρ, μια ρωσική αποστολή είχε στήσει το καλοκαίρι του 2007, σε βάθος 4.200 μέτρων στην κάθετο του Βορείου Πόλου, τη λευκή, μπλε και κόκκινη σημαία της Ρωσίας.

—Στρατιωτικές βάσεις στην Αρκτική

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Αρκτική. Στις αρχές του 2012 την πρόθεσή του να δημιουργήσει βάση στο νησί Κορνουόλις ανακοίνωσε και ο Καναδάς. Τη στρατιωτική της παρουσία στον Παγωμένο Ωκεανό ετοιμάζεται να ενισχύσει και η Δανία. Το 2010, η Νορβηγία μετέφερε την έδρα της Διοίκησής της στον πολικό κύκλο, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς άρχισαν να διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική.

Μια ανάλογη στρατιωτική δραστηριότητα είναι απόλυτα κατανοητή. Ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, ιδιαίτερα μετά το φαινόμενο της σταδιακής τήξης των πάγων στα μέρη αυτά, έχει τον τελευταίο καιρό ενταθεί. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αρκτική εκτιμάται ότι αποτελούν το 25% επί του συνόλου των αναξιοποίητων αποθεμάτων παγκοσμίως.

Τα κράτη της Αρκτικής, γνωστά και ως NORCs, περιλαμβάνουν τη Ρωσία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, τη Δανία (Γροιλανδία) και την Ισλανδία.

—Οικολογικές ανησυχίες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο παρθένο οικοσύστημα της Αρκτικής.

Το λιώσιμο των πάγων και η μετατροπή του Αρκτικού Ωκεανού σε νέα ναυτιλιακή οδό, ο τεράστιος κίνδυνος από την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και η υπεραλίευση και η φαλαινοθηρία αποτελούν μερικούς από τους σοβαρότερους κινδύνους.

econews

Σχόλια