Φυτικά υποκατάστατα διέγραψαν τα αυγά από το βιβλίο συνταγών με τη στήριξη του Μπιλ Γκέιτς

0
30

Μπορούν τα φυτά να αντικαταστήσουν τα αυγά; «Ναι» απαντά η Hampton Creek Foods, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η Hampton Creek Foods ψάχνει, με τη στήριξη του Μπιλ Γκέιτς, για φυτά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυγά σε κάθε συνταγή, από τα κουλουράκια και τις ομελέτες ως το τοστ.

Το πρώτο προϊόν της επιχείρησης είναι μια μαγιονέζα χωρίς αυγό ή οποία ήδη βρίσκεται στα ράφια καταστημάτων.

Η Hampton Creek Foods εντάσσεται σε μια νέα γενιά επιχειρήσεων τεχνολογίας τροφίμων που έχουν στόχο να αλλάξουν ριζικά τη διατροφή μας.

Αυτές οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με πανίσχυρες βιομηχανίες και επιφυλακτικούς καταναλωτές.

Όπως δηλώνουν οι υποστηρικτές της εταιρείας, η Hampton Creek Foods φιλοδοξεί να ανατρέψει την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής αυγών, η οποία «μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί επιδημίες και εγκλωβίζει τα κοτόπουλα σε μικροσκοπικούς χώρους».

Τα υποκατάστατα αυγών και κρέατος με βάση τα φυτά θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση πουλερικών και βοοειδών, η εκτροφή των οποίων απαιτεί μεγάλες εκτάσεις, καθώς επίσης και μεγάλες ποσότητες νερού και ζωοτροφών.

Εκτός αυτού, τα υποκατάστατα αυτά θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υγεία των ανθρώπων, ειδικά σε χώρες με υψηλή κατανάλωση κρέατος, όπως οι ΗΠΑ, μειώνοντας παράλληλα τις εξάρσεις επιδημιών.

«Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κρέας πραγματικά απολαμβάνουν το κρέας, οπότε το να τους πείσουμε να δοκιμάσουν κάτι άλλο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», δήλωσε η Claire Kremen από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.

Από την άλλη πλευρά οι βιομηχανίες αυγών απαντούν πως το κοινό προτιμά τα αληθινά αυγά και πως οι διαδικασίες παραγωγής έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Οι πελάτες μας είπαν πως δεν ενδιαφέρονται για υποκατάστατα αυγών. Θέλουν αληθινά, φυσικά αυγά με τα γνωστά συστατικά τους», δήλωσε ο Mitch Kanter εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου διατροφής «Egg Nutrition Center» στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε, η βιομηχανία έχει μειώσει τη χρήση νερού και το ανθρακικό της αποτύπωμα, ενώ τα κοτόπουλα ζουν περισσότερο χάρη στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και τη σωστή διατροφή.
econews

Σχόλια