Το αφαλατωμένο νερό φέρνει κοντά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

1
268

Ένα έργο ζωικής σημασίας για τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής έφερε κοντά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς νερού από την Ερυθρά προς τη Νεκρά Θάλασσα, την αλμυρή λίμνη που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και εν συνεχεία την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού από μονάδα στην Άκαμπα, πόλη που βρίσκεται στις ακτές της Ιορδανίας στην Ερυθρά.

Το νερό θα εξυπηρετήσει τόσου τους Ιορδανούς όσο και τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που κατοικούν στην περιοχή.

Οι τρεις πλευρές υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία στην Ουάσιγκτον με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για «ορόσημο της περιφερειακής συνεργασίας».

Η μονάδα αφαλάτωσης αναμένεται να παρέχει περισσότερο από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως σε λογικές τιμές, σύμφωνα με δηλώσεις ιορδανών αξιωματούχων.

Η άλμη που θα απομένει από τη διαδικασία αφαλάτωσης θα διοχετευθεί μέσω αγωγού 180 χιλιόμετρα βόρεια προς τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απειλείται με συρρίκνωση των νερών της, ειδικά αφότου η ροή του ποταμού Ιορδάνη έχει εκτραπεί για να ενισχύσει την γεωργία τόσο των Ισραηλινών όσο και της Ιορδανίας. Η Νεκρά Θάλασσα έχει ήδη πτώση της στάθμης της κατά 1 μέτρο σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα αυξήσει τις πωλήσεις του νερού στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα απελευθερώσει επίσης περισσότερο νερό από τη λίμνη Τιβεριάδα για χρήση στην Ιορδανία (διαβάστε για τη Νεκρά Θάλασσα και την κατάσταση των υδάτων της εδώ).

Ιορδανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το έργο ως «ζωτικής σημασίας» για την ενθάρρυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και της καταπολέμησης της ανεργίας. Η Ιορδανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή νερού διότι η ζήτηση έχει αυξηθεί κοντά στο 20% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν λόγω της εισροής πάνω από μισό εκατομμύριο προσφύγων από τη Συρία.

Ο ιορδανός υπουργός Υδάτων και Άρδευσης Χαζέμ αλ- Νάσερ δήλωσε ότι η συμφωνία συμβάλλει ώστε η Ιορδανία να επιτύχει τους στόχους της για την εξασφάλιση «οικονομικής ανάπτυξης για τους πολίτες της και εξασφάλιση της ειρήνης».

Ιορδανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία εξασφαλίζει για τους Παλαιστίνιους το «φυσικό και πολιτικό δικαίωμα» σε πόσιμο νερό, περίπου 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Ορισμένες πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο μεγαλόπνοο προγραμματιζόμενο έργο καθώς ο αντίκτυπος του στην οικολογία της περιοχής είναι αβέβαιος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άλλοι κάνουν πόλεμο για το νερο και άλλοι έρχονται κοντα.Έτσι θα έπρεπε να ειναι παντα » Η ισχύς εν τη ενώσει»

Comments are closed.