Φωτοβολταϊκά: τριπλασιάζεται η αγορά υπηρεσιών O&M τα επόμενα χρόνια

0
5

Το κόστος των υπηρεσιών διαχείρισης και συντήρησης (O&M) φωτοβολταϊκών μονάδων μεγάλης κλίμακας παρουσιάζει τεράστια διακύμανση που φτάνει το 100% μεταξύ χωρών με χαμηλό κόστος εξοπλισμού όπως οι ΗΠΑ και μεγάλες παγκόσμιες αγορές όπως η Ιταλία.

Την υψηλή διακύμανση του κόστους των υπηρεσιών του είδους αυτού υπογραμμίζει νέα μελέτη της εταιρείας αναλύσεων GTM Research.

Η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών διαχείρισης και συντήρησης στα φωτοβολταϊκά θα τριπλασιαστεί κατά την επόμενη τετραετία, καθώς η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού υποκαθιστά την Ευρώπη ως ατμομηχανή της ανάπτυξης του κλάδου.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης των υπηρεσιών αυτών στις ΗΠΑ, όπου τον κλάδο μονοπωλούν τρεις μεγάλες εταιρείες, οι First Solar, SunEdison and SunPower.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως, παρότι οι ΗΠΑ είναι η έκτη μόλις αγορά στον κόσμο σε φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας.

Αντίθετα, μεγαλύτερες αγορές σε αυτή την κατηγορία φωτοβολταϊκών, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, παρουσιάζουν μια πολύ κατακερματισμένη εικόνα στις υπηρεσίες O&M.

econews

Σχόλια