Η μεσογειακή διατροφή και όχι τα φάρμακα η λύση για την άνοια σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες

0
19

Ανοιχτή επιστολή στην ηγεσία του βρετανικού υπουργείου Υγείας έστειλαν κορυφαίοι επιστήμονες επισημαίνοντας πως η μάχη για την καταπολέμηση της άνοιας πρέπει να επικεντρωθεί στη μεσογειακή διατροφή και όχι σε φάρμακα, η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι αμφίβολη.

Στην επιστολή τους οι επιστήμονες τονίζουν πως η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών και ελαιόλαδου είναι η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη του αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που συνδέονται με απώλεια μνήμης.

«Ελπίζουμε ότι η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για μια πραγματική αλλαγή πολιτικής, κυρίως προς τη μεσογειακή διατροφή και όχι προς τα φάρμακα, τα αποτελέσματα των οποίων είναι αμφίβολα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι επιστήμονες.

Η έκκληση έγινε εν όψει της συνάντησης στο Λονδίνο γιατρών που ειδικεύονται στην άνοια από τις χώρες της ομάδας G8.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Έξετερ, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν 12 παλαιότερες μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για αλτσχάιμερ και κρατά το μυαλό σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Χωριστή έρευνα του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας βρήκε πως η μεσογειακή διατροφή διαφυλάσσει την πνευματική διαύγεια σε μεγάλη ηλικία.

Οι επιστήμονες που συνυπογράφουν την επιστολή αναφέρουν πως συχνά οι άνθρωποι θεωρούν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ακριβή για να την ακολουθήσουν, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Πέρα από το αλτσχάιμερ και την άνοια, η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιακά προβλήματα.
econews

Σχόλια