Μεξικό: σε κίνδυνο οι ανυποψίαστοι κλέφτες του καρκινογόνου ραδιενεργού υλικού

0
286

Χυμένο σε ένα χωράφι βρέθηκε το ραδιενεργό υλικό που μεταφερόταν με φορτηγό που κλάπηκε την Τετάρτη από σταθμό καυσίμων λίγο έξω από την Πόλη του Μεξικού.

Ο Μαντόνιο Χιμένεζ, φυσικός  της Εθνικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ασφάλεια του Μεξικού, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έκλεψαν το φορτηγό δεν είχαν ιδέα τι περιείχε μέσα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια.

Το δοχείο ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Χιεπόξτλα, ενώ το ραδιενεργό υλικό είχε απορριφθεί σε ένα χωράφι περίπου 500 μέτρα μακριά.

Μετά την κλοπή του φορτηγού -η οποία είχε κινηματογραφική εξέλιξη καθότι δύο ένοπλοι ανάγκασαν τον οδηγό του φορτηγού να σταματήσει το όχημα και το έκλεψαν αφού τον φίμωσαν και τον έδεσαν- οι Αρχές του Μεξικού ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που εδρεύει στη Βιέννη.

Το φορτηγό μετέφερε το υλικό από νοσοκομείο της Τιχουάνα σε ένα κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων.

«Είναι μια καρκινογόνος ουσία. Είναι επικίνδυνο όταν κάποιος ανοίξει το δοχείο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις», δήλωσε αξιωματούχος. Ο Πέντρο Λουίς Νόμπλε, τοπικός υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι το υλικό είναι θανατηφόρο εάν κάποιος εκτεθεί σε αυτό για διάστημα τεσσάρων λεπτών.

Σε πρώτη φάση οι Αρχές έκαναν την εκτίμηση ότι το ραδιενεργό υλικό ίσως προοριζόταν για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας».

econews

Σχόλια