Φόρος ακινήτων: μειώσεις για ευπαθείς ομάδες και μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια

0
9

Μειώσεις στον φόρο ακινήτων για άνεργους και ανάπηρους, επί τη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και έκπτωση έως 60% για τις μη ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΟ για τα ακίνητα.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι αυτό ήταν «επιβεβλημένο λόγω τεχνικών δυσκολιών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές.

Εντωμεταξύ, το ΥΠΟΙΟ προχωρά σε επιστροφή των φόρων σε όσους «τακτοποίησαν» αυθαίρετους χώρους σε πρώτη κατοικία, αλλά σε διάστημα τριετίας από την ημερομηνία καταβολής.

Συγκεκριμένα, οι «τακτοποιημένοι» χώροι θα έχουν απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Με βάση το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 290.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Εξετάζονται, ωστόσο, εκπτώσεις για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, για ανέργους και χαμηλό εισόδημα. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί έκπτωση στα ημιτελή και στα κτίρια στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων:

1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

• Κτήρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Ο νέος φόρος για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες) θα είναι χαμηλότερος κατά 16% μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ.

• Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

• Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στρέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου. Με το νέο σχέδιο το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

—Τριβές στη Βουλή

Αναταράξεις προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Την Τετάρτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

Επίσης την Τρίτη κατά τη συζήτηση στη Βουλή  για τον Προϋπολογισμό του 2014, ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Καλογιάννης, αν και χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό, ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

«Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο Στ. Καλογιάννης και κάλεσε το υπουργείο «να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος».

«Χρειάζεται φορολογική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών «να εξετάσει τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί ένα ακίνητο στα Ιωάννινα ή στις ορεινές περιοχές της Πίνδου να έχει την ίδια τιμή με ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας».

Σχόλια