Απλά βήματα για έναν “πράσινο” χώρο εργασίας με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας

0
20

Η περικοπή του κόστους λειτουργίας των γραφείων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν σε περιόδους οικονομικής ύφεσης όπως αυτή που διανύουμε στην Ελλάδα.

Και σίγουρα είναι προτιμότερη λύση από τις απολύσεις.

Συχνά το χαμηλότερο κόστος επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών που μεμονωμένες μπορεί να δείχνουν ασήμαντες, ωστόσο συνδυαστικά μπορούν να αποφέρουν σημαντικούς οικονομικούς και περιβαλλοντικούς καρπούς.

Ορισμένα βήματα που κάνουν τη διαφορά:

Φωτισμός

Εάν χρησιμοποιείτε ακόμα ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης LED καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια. Να σβήνετε πάντα τα φώτα στα άδεια δωμάτια και εξετάστε την προοπτική εγκατάστασης φωτοκυττάρων που θα το κάνουν αυτόματα όταν κανένας δεν είναι παρών.

Χαμηλώστε το θερμοστάτη

Το χειμώνα όλοι θέλουν να ρυθμίζουν το θερμοστάτη σε υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, η ρύθμισή του λίγους βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα μπορεί να εξοικονομήσει πολλή ενέργεια. Ενθαρρύνετε το προσωπικό να φορά χοντρά, ζεστά ρούχα στο γραφείο αντί να κυκλοφορεί “χειμωνιάτικα” με κοντομάνικα.

Εκτυπώστε λιγότερο

Στείλτε και λάβετε τα έγγραφα που σας ενδιαφέρουν με email, διαβάστε τα στην οθόνη του υπολογιστή σας. Τα γραφεία θεωρούνται μεγάλες “πληγές” στην κατανάλωση χαρτιού. Εάν χρειάζεστε οπωσδήποτε εκτυπωμένα έγγραφα, επιλέξτε την εκτύπωση δύο όψεων και χρησιμοποιείστε παλιά χαρτιά για να κρατάτε σημειώσεις.

Κάντε Shut Down

Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι σβήνουν τους υπολογιστές τους όταν τελειώσουν την εργασία τους. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να περιορίσετε τη σπατάλη ενέργειας έως 50% και να γλιτώσετε πολλά χρήματα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ανακύκλωση
Τοποθετήστε κάδους ανακύκλωσης για διαφορετικά υλικά στο γραφείο και καλλιεργήστε την ανακύκλωση στην κουλτούρα των εργαζομένων.

Προωθήστε την συνοδήγηση

Η μετακίνηση συνιστά τεράστιο έξοδο για πολλούς εργαζομένους, πόσω μάλλον όταν πολλές ελληνικές εταιρείες είχαν τη φαεινή ιδέα να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας για να μετακινηθούν σε μακρινά προάστια.

Θεσπίστε ένα πρόγραμμα συνοδήγησης για τους εργαζόμενους και δώστε κίνητρα. Πέραν του γεγονότος ότι απομακρύνει αυτοκίνητα από το δρόμο, η συνοδήγηση ενθαρρύνει την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και της ομαδικής εργασίας.

Στην Ελλάδα λειτουργεί η πλατφόρμα συνοδήγησης pamemazi.gr.

Εκεί που η συνοδήγηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενθαρρύνετε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του ποδηλάτου.

«Πράσινη» κουζίνα

Αντί να προσφέρετε στους εργαζομένους σας τον φθηνότερο καφέ ή τσάι που κυκλοφορεί στο εμπόριο προμηθευτείτε οργανικά προϊόντα, υπεύθυνης παραγωγής.

Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζετε την καταβολή εύλογων μισθών σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, αλλά και την παραγωγή τοπικών προϊόντων χωρίς παρασιτοκτόνα.

Αγοράστε ακόμα κούπες και ποτήρια και αποφύγετε τα δοχεία μιας χρήσης.

Εκπαίδευση
Ο βέλτιστος τρόπος για να ευαισθητοποιήσετε τους εργαζομένους σε περιβαλλοντικά θέματα είναι η εκπαίδευση. Ενθαρρύνετε τις πράσινες πρωτοβουλίες και πρακτικές και τοποθετήστε τις στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας.

econews

Σχόλια