“Τετέλεσται” για τον κομήτη ISON – Συντρίμμια του στη Γη;

0
10

Θραύσματα χωρίς πυρήνα αποδείχτηκε ότι ήταν τα φωτεινά κομμάτια του κομήτη ISON που εντοπίστηκαν στην πίσω πλευρά του Ήλιου αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για πιθανή επιβίωση του μετεώρου.

Ο ISON βρέθηκε πολύ κοντά στο κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος, σε απόσταση 1,17 εκατ. χιλιομέτρων, σε μια περιοχή του διαστήματος όπου επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των 2.700 βαθμών Κελσίου και έχανε τρία εκατομμύρια τόνους μάζας ανά δευτερόλεπτο.

Το “θάνατο” του επονομαζόμενου και “Κομήτη του Αιώνα” επιβεβαίωσε και η NASA.

«Μολονότι η ακριβής ώρα του θανάτου του ISON είναι αβέβαιη, φαίνεται πως δεν υπάρχει πια. Το μόνο που απομένει είναι ένα σύννεφο από συντρίμμια, χωρίς πυρήνα», δήλωσε στο AFP στέλεχος της NASA στο Κέντρο Πτήσεων Διαστήματος.

Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Παρατηρητηρίου στους λόφους του Πούλκοβο στη Ρωσία, Σεργκέι Σμιρνόφ, εκτιμά ότι πολύ πιθανό την Πρωτοχρονιά να σημειωθεί στη Γη βροχή μετεωριτών από το νέφος που άφησε πίσω του ο κομήτης ISON.

Σύμφωνα με τον Σμιρνόφ, η πορεία της Γης μέσω του νέφους, που άφησε πίσω του ο κομήτης και η ενίσχυση της μετεωρικής δραστηριότητας συμπίπτει με την ευθυγράμμιση των πλανητών, όταν ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Δίας και ο Πλούτωνας θα βρεθούν σε μια ευθεία γραμμή απέναντι στον Ήλιο, κάτι που συμβαίνει σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις.

econews

Σχόλια