Νερό σε πέντε εξωπλανήτες βρήκε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

0
5

Ίχνη νερού σε πέντε εξωπλανήτες εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Την ανακάλυψη έκαναν  δύο ερευνητικές ομάδες, με επικεφαλής αντίστοιχα τον Avi Mandell, του κέντρου διαστημικής πτήσης Goddard της NASA και τον L. Drake Deming από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τηλεσκόπια, όπως το Hubble, όχι μόνο για να εντοπίσουν εξωπλανήτες αλλά και για να αναλύσουν την ατμόσφαιρά τους.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κάμερα 3 του τηλεσκοπίου Hubble, η οποία μπορεί να παρατηρήσει την ατμόσφαιρα εξωπλανητών σε απόσταση τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Οι παρατηρήσεις έγιναν σε υπέρυθρα μήκη κύματος, ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός νερού.

Καθώς ένας πλανήτης περνά ανάμεσα στο άστρο του και τη Γη, οι ερευνητές μπορούν να αναγνωρίσουν τα χημικά αέρια που εντοπίζονται στην ατμόσφαιρά του ξεχωρίζοντας ποια μήκη κύματος από το φως του άστρου μεταδίδονται και ποια απορροφώνται μερικώς.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι δυο επιστημονικές ομάδες συνέκριναν την ένταση και το σχήμα των προφίλ απορρόφησης, κάτι που τους επέτρεψε να δουν την υδάτινη υπογραφή των εξωπλανητών.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως βλέπουμε υδάτινη υπογραφή σε πολλαπλούς πλανήτες», δήλωσε ο Avi Mandell.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευτεί η ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ωστόσο εμείς καταφέραμε να πάρουμε ένα πολύ ξεκάθαρο σήμα και αυτό είναι το νερό», τόνισε ο  Drake Deming.

Οι πέντε εξωπλανήτες στις ατμόσφαιρες των οποίων εντοπίστηκε νερό είναι οι εξής: WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b και XO-1b.

Και οι πέντε πλανήτες περιστρέφονται σε μικρή απόσταση από το μητρικό τους άστρο, οπότε η θερμοκρασία τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Το μέγεθός τους είναι περίπου ίδιο με αυτό του Δία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».
econews

Σχόλια