Τα φωτοβολταϊκά στην εποχή του φθηνού φυσικού αερίου – Μελέτη

0
7

Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι ανταγωνιστικά προς το φυσικό αέριο χωρίς επιδοτήσεις έως το 2025 υποστηρίζει η ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων Lux Research.

Η έκθεση αναφέρει μάλιστα ότι η αφθονία σχιστολιθικού φυσικού αερίου μπορεί να προωθήσει στην υιοθέτηση και υψηλότερη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας.

Με τίτλο “Φθηνό φυσικό αέριο: σχιστολιθικό όνειρο ενός ηλιακού μέλλοντος” η μελέτη εξετάζει δέκα περιοχές παγκοσμίως με ορίζοντα το 2030.

Με βάση το πιθανότερο σενάριο διαμόρφωσης της τιμής του αερίου, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ηλιακή ενέργεια θα ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο χάρη στην προβλεπόμενη πτώση του κόστους των μεγάλων συστημάτων εύκαμπτων φωτοβολταϊκών (thin film), την οποία η Lux Research υπολογίζει σε ποσοστό 39% ως το 2030.

Τι θεωρείται ως μεγάλο σύστημα σε όρους ισχύος είναι σχετικό. Ορισμένοι θέτουν στο όριο στα 5 Μεγαβάτ, άλλοι στα 10 MW ακόμα και στα 50 Μεγαβάτ.

Το ίδιο σενάριο υποστηρίζει ότι τα μειούμενα κόστη της ηλιακής ενέργειας θα συντελέσουν στη διαμόρφωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής των μεγάλων φωτοβολταϊκών στα 0,02 δολάρια ανά Κιλοβατώρα άνω του κόστους των μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ως το 2025.

Η έκθεση κάνει την υπόθεση ότι με σταθερό κόστος των καυσίμων, οι εξελίξεις στις ηλιακές τεχνολογίες θα μειώσουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες, δηλαδή το κόστος απόκτησης εξοπλισμού.

Παράλληλα, θα αυξηθεί η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών στοιχείων χάρη ακριβώς στις εξελίξεις αυτές.

Η Lux Research προβλέπει ακόμα την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση των φωτοβολταϊκών δίχως “ακριβές βελτιώσεις στις υποδομές”.

Ωστόσο η μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς επιδοτήσεις δεν θα είναι “αναίμακτη”.  Καθώς η κρατική επιχορήγηση θα περιορίζεται στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε νέες περιοχές με λιγότερους πόρους ανταγωνιστικού φυσικού αερίου ή να αναπτύξουν υβριδικά συστήματα αερίου-φωτοβολταϊκών εκεί όπου υπάρχει άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο (πχ στις ΗΠΑ).

Ο Εντ Κέϊχιλ συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι “στο μακροοικονομικό επίπεδο, μια ‘χρυσή εποχή του φυσικού αερίου’ μπορεί να αποτελέσει γέφυρα σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον καθώς το αέριο θα αντικαταστήσει τον άνθρακα έως ότου η ηλιακή ενέργεια καταστεί ανταγωνιστική χωρίς επιδοτήσεις. Σε μικροοικονομικό επίπεδο, η ηλιακή ενέργεια συνδυαστικά με το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερα κόστη και σταθερότερη ηλεκτροπαραγωγή”.

econews

Σχόλια