Το πρώτο «πράσινο φως» στον μεταλλαγμένο σολομό – Κίνδυνοι και διατροφική αξία

0
20

Μοιάζουν με υγιή τόνο του Ατλαντικού. Τα μάτια τους είναι φωτεινά, το δέρμα τους ασημένιο και το σώμα τους αναπτυγμένο και δυνατό.

Μόνο όταν κάποιος κοιτάξει τις ημερομηνίες εκκόλαψης αρχίζει να υποψιάζεται.

Ένας φυσιολογικός τόνος του Ατλαντικού ενηλικιώνεται σε ηλικία 30 μηνών. Αυτή η ποικιλία φτάνει στην ενηλικίωση μόλις σε 16 μήνες.

Πρόκειται για το «ψάρι φρανκενστάιν», έναν μεταλλαγμένο σολομό που δημιουργήθηκε σε ερευνητικό κέντρο στο τροπικό δάσος του Παναμά από την εταιρεία βιοτεχνολογίας AquaBounty, με έδρα τη Μασαχουσέτη.

Ο μεταλλαγμένος σολομός έχει γονίδια (αυξητικές ορμόνες) από δυο άλλα είδη ψαριών, τα οποία τον βοηθούν να αναπτυχθεί υπερβολικά και να φτάσει σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως είναι αδύνατο να έρθουν ποτέ σε επαφή με το «ψάρι φρανκενστάιν», η αλήθεια είναι πως αυτό σύντομα θα μπορούσε να βρίσκεται στο τραπέζι μας.

Την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές του Καναδά έδωσαν για πρώτη φορά το «πράσινο φως» για την εμπορική παραγωγή αυγών μεταλλαγμένου σολομού, ενώ η ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ είναι ένα βήμα πριν πει το «ναι» για την πώληση του ψαριού σε εστιατόρια και σουπερ μάρκετ.

Στον Καναδά θα δημιουργούνται περίπου 100.000 αυγά μεταλλαγμένου σολομού, τα οποία θα μεταφέρονται στον Παναμά. Εκεί τα ψάρια θα εκτρέφονται για 18 μήνες μέχρι να ενηλικιωθούν και στη συνέχεια θα πωλούνται στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας AquaBounty υποστηρίζει ότι τα αυγά που παράγει, σε ασφαλείς δεξαμενές μακριά από τη θάλασσα, είναι θηλυκά και στείρα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασταύρωσης των ειδών σε περίπτωση που κάποιο ψάρι διαφύγει στο περιβάλλον.

Ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις συνέπειες μιας δραπέτευσης, η αμερικανική οργάνωση Ocean Conservancy επισημαίνει πως ο μεταλλαγμένος σολομός έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία συγκριτικά με τον συμβατικό σολομό των εκτροφείων ή τον φυσικό.

Ειδικότερα, ο μεταλλαγμένος σολομός, βάσει μελετών μικρού δείγματος, έχει λιγότερο ωμέγα 3, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο.

Από την άλλη πλευρά, το «ψάρι φρανκενστάιν» έχει περισσότερο νικοτινικό οξύ, καθώς επίσης και υψηλότερες τιμές βιταμίνης Β6 και του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα IGF-I.

Επίσης, υπάρχουν φόβοι ότι ο μεταλλαγμένος σολομός περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες.

Πάντως όλα δείχνουν πως ο μεταλλαγμένος σολομός είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν σχέδια για τη γενετική τροποποίηση άλλων 50 ειδών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σχόλια