Διαφορετικά «καλωδιωμένοι» ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος – Που «υπερέχει» το κάθε φύλο

0
12

Ο εγκέφαλος των γυναικών είναι καλωδιωμένος ώστε να μπορεί να επιτελεί πολλές εργασίες ταυτόχρονα, ενώ ο εγκέφαλος των ανδρών συγκεντρώνεται καλύτερα για να φέρει σε πέρας μια εργασία, από την παρατήρηση ενός χάρτη ως το μαγείρεμα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια με επικεφαλής τη Δρ. Ragini Verma.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες «σάρωσαν» με μαγνητικό τομογράφο τους εγκεφάλους 949 εθελοντών, 428 ανδρών και 521 γυναικών, ηλικίας οκτώ έως 22 ετών.

Έτσι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τη συνδεσμολογία σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες έχουν καλύτερη συνδεσμολογία ανάμεσα στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν πιο έντονη δραστηριότητα σε μεμονωμένα τμήματα και κυρίως στην παρεγκεφαλίδα.

Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι άνδρες έχουν καλύτερη «καλωδίωση» ανάμεσα στο μπροστινό και το πίσω μέρος του εγκεφάλου, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται γρήγορα τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιούν άμεσα για να επιτελέσουν περίπλοκες εργασίες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρκάρουν ή να μάθουν κολύμπι με μεγαλύτερη ευκολία. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά είναι καλύτερες στο να θυμούνται πρόσωπα.

Άλλο ένα βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η διαφορά των φύλων γίνεται περισσότερο έντονη μετά την εφηβεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες ηλικίας από οκτώ ως 13 ετών, από 13 και τεσσάρων μηνών έως 16 ετών και από 17 έως 22 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εγκέφαλοι των νεώτερων εθελοντών παρουσίαζαν πολύ μικρότερες διαφορές ως προς την καλωδίωσή τους συγκριτικά με τις άλλες δυο ομάδες.
econews

Σχόλια