ΑΠΕ: πληρωμές για τον Απρίλιο στους παραγωγούς – Συνάντηση για net-metering στο ΥΠΕΚΑ

0
6

Σε εξόφληση παραγωγών από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την ενέργεια που παρήγαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προχώρησε χθες (2/12) ο ΛΑΓΗΕ.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν ποσά σε 870 εγκαταστάσεις με ανώτατο όριο καταβολής τα 9.000 Ευρώ.

Συνολικά, έχει εξοφληθεί το 70% των εγκαταστάσεων με παραγωγή κατά το μήνα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο λειτουργός της αγοράς είχε δώσει εντολή στην Τράπεζα για εξόφληση 7.580 τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Με τη συγκεκριμένη εντολή είχε ολοκληρωθεί η εξόφληση των παραγωγών από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την ενέργεια που παρήχθη το μήνα Μάρτιο 2013 και είχαν εξοφληθεί  οι υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς  7.260 εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος έως και 150 kW (το  61 % του συνόλου των εγκαταστάσεων) που παρήγαν ενέργεια κατά το μήνα Απρίλιο 2013 και είχαν πληρωτέο ποσό έως 4.000€.

—Συνάντηση για το net-metering

Σε ένα ξεχωριστό θέμα που αφορά στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα μας, εκείνο του net-metering, o Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου χθες πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «ΗΛΙΟΣ», παρουσία του γγ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου εξέφρασαν τις απόψεις τους για ζητήματα του τομέα των φωτοβολταϊκών και ειδικότερα ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την εφαρμογή του συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering), που εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΚΑ.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου ότι οι προτάσεις τους θα μελετηθούν και θα ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό του Υπουργείου για τον τρόπο εφαρμογής του net-metering.

Σχόλια