Έρχεται το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες – Καμία παρενέργεια λένε οι επιστήμονες

0
4

Ένα βήμα πιο κοντά στο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες βρίσκονται Αυστραλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Monash.

Οι προηγούμενες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη του χαπιού προσπαθούσαν είτε να μεταβάλλουν τις ανδρικές ορμόνες είτε να απενεργοποιήσουν το σπέρμα.

Η νέα τεχνική απλά εμποδίζει το σπέρμα να βγει από το σώμα κατά τη διάρκεια της επαφής, κάτι που σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες θα καθησυχάσει τους άνδρες οι οποίοι φοβούνται ότι το αντισυλληπτικό χάπι θα επηρεάσει την ερωτική τους διάθεση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η νέα μέθοδος μπλοκάρει δυο πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διαδικασία της εκσπερμάτωσης.

Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω φαρμάκων τα οποία στοχεύουν στον μηχανισμό μέσω του οποίου τα σπερματοζωάρια φεύγουν από το σώμα.

Ως εκ τούτου, οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και οι άνδρες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι θα χάσουν την ερωτική τους επιθυμία, ενώ η γονιμότητα αποκαθίσταται πλήρως όταν σταματήσουν να λαμβάνουν το χάπι.

«Οι περισσότερες από τις προηγούμενες στρατηγικές για την ανάπτυξη αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες ήταν είτε ορμονικές, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον ανδρισμό, είτε καθιστούσαν το σπέρμα δυσλειτουργικό, κάτι που ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη δημιουργία απογόνων. Η στρατηγική μας ξεπερνά αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Δρ. Sabatino Ventura, επικεφαλής της μελέτης.

Αν και υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι αντισύλληψης για τις γυναίκες, οι άνδρες μπορούν μόνο να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό ή να προχωρήσουν σε αγγειεκτομή σπερματικού πόρου, που έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Η νέα τεχνική, που περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS, δοκιμάστηκε σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια ώστε να μην παράγουν τις δύο πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διαδικασία της εκσπερμάτωσης.

Όπως αποδείχθηκε, μετά τη διαγραφή από τον οργανισμό τους των δυο πρωτεϊνών, τα ποντίκια ήταν 100% στείρα.

Το σημαντικότερο είναι ωστόσο πως το σπέρμα που διατηρήθηκε στο σώμα τους δεν υπέστη καμία βλάβη και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για αναπαραγωγή μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.
econews

Σχόλια