Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης συγγενής του ανθρώπου

0
14

Την ύπαρξη ενός άγνωστου, μέχρι πρότινος, συγγενή έφεραν στην επιφάνεια γενετικές αναλύσεις.

Ειδικότερα, νέες αναλύσεις στο DNA Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν έδειξαν ότι πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια τα δυο διαφορετικά είδη ανθρώπων διασταυρώνονταν με εντατικούς ρυθμούς μεταξύ τους αλλά και με τον Homo sapiens.

Οι Νεάντερταλ είναι ένα εξαφανισμένο είδος ανθρώπου που έζησε πριν 30.000 με 130.000 χρόνια.

Αν και φημολογείται ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνοι, οι Νεάντερταλ συναγωνίζονταν τους σύγχρονους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η κατασκευή εργαλείων, ωστόσο είχαν λιγότερες κοινωνικές δεξιότητες.

Οι Ντενίσοβαν είναι ακόμα πιο μυστηριώδεις καθώς οι πληροφορίες για το είδος τους και την εξωτερική τους εμφάνιση είναι ελάχιστες.

Όπως προέκυψε από τις γενετικές αναλύσεις Νεάντερταλ, Ντενίσοβαν και σύγχρονων ανθρώπων, τα τρια είδη περιστασιακά συνευρίσκονταν και έκαναν απογόνους.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι πρότινος είδους, το οποίο μπήκε κάποια στιγμή και αυτό «στην παρέα» και διασταυρώθηκε μαζί τους.

Το άγνωστο είδος ανθρώπων έζησε στην Ασία πριν 30.000 χρόνια και σήμερα έχει εξαφανιστεί

Η σχετική μελέτη, με επικεφαλής τον γενετιστή David Reich  από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου στις 18 Νοεμβρίου.

Ο καθηγητής και η ομάδα του παρουσίασαν πλήρη γενετική ανάλυση των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν, καθώς και πολύτιμα στοιχεία για το νέο είδος.
econews

Σχόλια