Η Κίνα στέλνει το «Κουνέλι από Νεφρίτη» πίσω στο Φεγγάρι

0
10

Ένα τηλεκατευθυνόμενο εξερευνητικό όχημα που πήρε ο όνομα «Κουνέλι από νεφρίτη» μεταφέρει στη Σελήνη η Κίνα με τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία» που εκτοξεύτηκε την Κυριακή (19.30 ώρα Ελλάδος) από τη βάση εκτόξευσης δορυφόρων της Σιτζιάνγκ στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Το «Κουνέλι από νεφρίτη» είναι ένα μη επανδρωμένο εξάτροχο σεληνιακό όχημα που αποστολή έχει να διενεργήσει επιστημονικές αναλύσεις, ιδίως γεωλογικές.

Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα  200 μέτρων ανά ώρα, έχει βάρος 120 κιλά και μπορεί να ανέβει πλαγιές με κλίση έως 30 μοίρες.

Το όχημα θα τροφοδοτείται από ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και θα αποστείλει τρισδιάστατες φωτογραφίες της Σελήνης πίσω στη Γη.

Βάσει προγραμματισμού, το σκάφος θα αποβιβαστεί στο Φεγγάρι στα μέσα Δεκεμβρίου και θα παραμείνει  σε λειτουργία για τρεις μήνες.

Ο αναδυόμενος ασιατικός γίγαντας επενδύει δισεκατομμύρια Ευρώ στο διαστημικό του πρόγραμμα το οποίο κατέχει πρωταρχική θέση στο πολιτικό πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος υπό τον νέο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το «Κουνέλι από Νεφρίτη» – όνομα που επελέγη κατόπιν διαδικτυακής δημοσκόπησης στην οποία συμμετείχαν 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι- παραπέμπει σε έναν αρχαίο κινεζικό μύθο: ήταν ένα κουνέλι που ζούσε στο Φεγγάρι, κατοικίδιο της θέας της Σελήνης, Chang’e.

Με την αποστολή Chang’e-3, η Κίνα φιλοδοξεί να γίνει η τρίτη χώρα που επιτυγχάνει προσελήνωση σκάφους της μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ινδία εκτόξευσε ερευνητικό σκάφος με αποστολή τον Άρη.

econews

Σχόλια