Εγκαινιάστηκε το πρότυπο αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας

0
20

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης εγκαινίασε το Σάββατο το πρότυπο εκπαιδευτικό και επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η λειτουργία του πρότυπου αγροκτήματος αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού, που πριν από ένα μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή, για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και της παροχής συμβουλών προς τους γεωργούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων σύμπραξης που επιχειρούνται μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρότυπος σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς στην περιοχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το αγρόκτημα θα λειτουργήσει επίσης ως επισκέψιμος εκθεσιακός χώρος για το κοινό, και για μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εξοικειώνονται με τον τρόπο καλλιέργειας φυτικών ειδών που στοχεύουν στην παραγωγή τροφίμων και να ενημερώνονται σχετικά με εναλλακτικά συστήματα, όπως αυτό της αβαθούς γεωθερμίας για τη θέρμανση ανοικτών αγροτικών καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη στην περιοχή.

Σχόλια