Αστέρας Βουλιαγμένης: "ξύλο" για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

0
5

Επεισοδιακή ήταν η ψηφοφορία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την αξιοποίηση του Λαιμού που έλαβε χώρα χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το επεισόδια προκλήθηκε όταν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Τσουκαλάς επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, του στενού του συνεργάτη και πρώην αναπληρωτή Νομάρχη Χάρη Πασβαντίδη και του διευθυντή του γραφείου του Περιφερειάρχη κ. Γεωργίου.

Η ένταση οξύνθηκε μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων και μεταξύ των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί. Τελικά, περιφερειακοί σύμβουλοι συνεπλάκησαν σωματικά και ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος ανέβαλε ως πιο ψύχραιμος την αποσόβηση σοβαρότερων επεισοδίων.

Αν και ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός επί της Μελέτης και οι αλλαγές χρήσης γης μπορούν να υιοθετηθούν ανεξαρτήτως της απόφασής του, το Περιφερειακό Συμβούλιο διατηρεί αποφασιστικό δικαίωμα επί των όρων εφαρμογής της μελέτης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «στημένα» επεισόδια και για «περιφερόμενο θίασο κάποιων που ήρθαν και κάθισαν για πρώτη τέσσερεις ώρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο με σκοπό να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια». Τελικά, η Μελέτη ψηφίσθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη φορά, μέσα στην εβδομάδα, οπότε είχε συγκληθεί και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να ψηφίσει την επίμαχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ψηφοφορία είχε αναβληθεί διότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στη ΝΔ είχαν ταχθεί κατά της μελέτης.

Μάλιστα, ο εισηγητής κ. Χάρης Δαμάσκος είχε δηλώσει ότι «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις περί προστασίας της περιοχής» και είχε σχολιάσει ότι οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής επί της Μελέτης αλλάζουν όλο το χαρακτήρα της και ότι γι αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να επανεξετασθεί.

Τελικά, ο κ. Σγουρός είχε αναβάλει τη συνεδρίαση κρίνοντας ότι η υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μόνο από τους δικούς του περιφερειακούς συμβούλους δεν ήταν το ζητούμενο.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό στο περιφερειακό συμβούλιο, πέρα από την παραχώρηση των 17.500 τ.μ. στον Αστέρα Βουλιαγμένης, χαρακτηρίζονται επιπλέον ως χρήσεις γης για αμιγή κατοικία 39.500 τ.μ. με πολύ μικρό όμως συντελεστή. Επίσης, προβλέπει δυνατότητα λειτουργίας διάσπαρτων εμπορικών κέντρων μέχρι 500 τ.μ. έκτασης το καθένα, αλλά και διατήρηση της αναλογίας του πρασίνου στην περιοχή σε ποσοστό 70% σε σχέση με τις οικοδομήσιμες εκτάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τα επεισόδια που προκάλεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, δήλωσε:

«Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αρκετό να απειλούν με βία και να ασκούν οι ίδιοι βία εις βάρος δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων.

»Επιτέλους ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση και να καταδικάσει κάθε πρακτική βίας. Αλλιώς θα επιβεβαιώσει ότι λειτουργούν κατ΄ εντολή του».

Σχόλια