Βιοπλαστικό από το κέλυφος σκαθαριών μειώνει τον όγκο των πλαστικών αποβλήτων

0
34

Τη λύση για τη μείωση της ρύπανσης από τα απόβλητα πλαστικού υποστηρίζει ότι βρήκε η Aagje Hoekstra, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης.

Η σχεδιάστρια λιώνει το κέλυφος νεκρών σκαθαριών για τη δημιουργία βιοδιασπώμενου πλαστικού και, όπως υποστηρίζει, με τη διεξαγωγή έρευνας η ιδέα της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του όγκου των πλαστικών απορριμμάτων.

Η Ολλανδή καλλιτέχνης σε αυτή τη φάση χρησιμοποιεί το βιοδιασπώμενο πλαστικό από τα σκαθάρια για τη δημιουργία κοσμημάτων και λαμπατέρ.

Για να φτιάξει ένα φύλλο πλαστικού δέκα τετραγωνικών εκατοστών, συλλέγει και λιώνει κελύφη 2.500 νεκρών σκαθαριών.

Το κέλυφος των σκαθαριών περιέχει την οργανική ουσία χιτίνη, η οποία θεωρείται φυσικό πλαστικό.

Η σχεδιάστρια χρησιμοποιεί μια χημική διαδικασία για να μετατρέψει τη χιτίνη σε χιτοζάνη, η οποία «δένει» καλύτερα λόγω μιας ποικιλομορφίας στη μοριακή σύνθεση.

Το πρωτοποριακό υλικό που δημιουργεί, το οποίο είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, ονομάζεται κολεόπτερα, όπως λέγονται και τα σκαθάρια που χρησιμοποιεί.

Για να δώσει στο υλικό τη μορφή που έχει σήμερα, η κ. Hoekstra εργάστηκε αδιάκοπα για έξι μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθεί είναι κοπιαστική και χρονοβόρα, ελπίζει ότι η ιδέα της θα εφαρμοστεί για την ανάπτυξη εναλλακτικών υλικών του πλαστικού.

Σημειώνεται ότι το βιοπλαστικό από κολεόπτερα δίνει αξία στα σκαθάρια Tenebrio molitor , τα οποία εκτρέφονται για την παραγωγή ζωοτροφών, ωστόσο μόλις γεννήσουν τα αυγά τους πεθαίνουν.

Πρόκειται για ένα υποπροϊόν αγροτικής παραγωγής, το οποίο μέχρι σήμερα δεν αξιοποιείται.

Εκτιμάται ότι κάθε εκτροφείο στην Ολλανδία πετά περίπου 30 κιλά νεκρών σκαθαριών κάθε εβδομάδα.
econews

Σχόλια