«Τεστ αγάπης» βλέπει τα πραγματικά συναισθήματα των νιόπαντρων

0
6

Ένα νέο τεστ αγάπης το οποίο πιστεύουν ότι προβλέπει αποτελεσματικά την επιτυχία ενός γάμου ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι ερευνητές παρακολούθησαν 135 νιόπαντρα ζευγάρια για τέσσερα χρόνια.

Κάθε έξι μήνες οι επιστήμονες εξέταζαν τα συνειδητά συναισθήματα των συμμετεχόντων για τον γάμο τους, ζητώντας τους να τον αξιολογήσουν με λέξεις όπως καλός, ικανοποιητικός, κακός, ή απογοητευτικός.

Παράλληλα, οι επιστήμονες εξέταζαν και την αυτόματη, υποσυνείδητη αντίδραση, δηλαδή τα κρυφά συναισθήματα των συμμετεχόντων τα οποία δεν είχαν εκδηλώσει και θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν καλύτερα την αλήθεια.

Για να καταγράψουν αυτές τις αντιδράσεις οι επιστήμονες ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να κάτσουν μπροστά από έναν υπολογιστή στην οθόνη του οποίου αναβόσβηναν αρνητικές ή θετικές λέξεις όπως καταπληκτικός, απαίσιος, τρομακτικός, υπέροχος, φοβερός κλπ.

Πριν τις λέξεις στην οθόνη εμφανιζόταν αστραπιαία, για ένα τρίτο του δευτερολέπτου, η εικόνα του ή της συζύγου.

Μετά από την εμφάνιση της φωτογραφίας οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν το συντομότερο δυνατόν αν οι λέξεις που αναβόσβηναν στην οθόνη ήταν αρνητικές ή θετικές.

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν μια φωτογραφία του συντρόφου τους ενεργοποιείται μια αυτόματη στάση. Κάποιος που βλέπει θετικά τον σύντροφό του θα πατήσει πιο γρήγορα το κουμπί που αντιστοιχεί στις θετικές λέξεις, ενώ θα αργήσει να πατήσει το κουμπί με τις αρνητικές λέξεις», δήλωσε ο Δρ. Jim McNulty, επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτές οι αυτόματες, άμεσες αντιδράσεις ενδέχεται να είναι εντελώς άσχετες με τις συνειδητές σκέψεις των συζύγων όταν αξιολογούν τους/τις συντρόφους τους», εξήγησε ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κάποιος έχει θετικά συναισθήματα για τον σύντροφο του μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως τις θετικές λέξεις, όπως καταπληκτικός ή υπέροχος, ενώ αργεί να αναγνωρίσει τις αρνητικές λέξεις, όπως τρομακτικός.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που αργούσαν να ανταποκριθούν στις θετικές λέξεις αφού είχαν δει τη φωτογραφία του συντρόφου τους ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους μετά από τέσσερα χρόνια γάμου.

«Όλοι θέλουν να πιστεύουν πως βρίσκονται μέσα σε μια καλή σχέση και οι άνθρωποι μπορούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι όντως βρίσκονται σε μια τέτοια σχέση, ωστόσο αυτές οι άμεσες αντιδράσεις είναι πιο ενδεικτικές των συναισθημάτων που έχουν για τη σχέση τους», επισήμανε ο Δρ. McNulty.

Το τεστ εξετάζει την ύπαρξη ή όχι αρνητικών συναισθημάτων. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι υπάρχει αγάπη δεν αποκλείει και την ύπαρξη αρνητικών συναισθημάτων.

econews

Σχόλια