Μικρές ανεμογεννήτριες και βιομάζα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά – Αιτήσεις από Ιανουάριο

0
461

Προσφορές σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες και έργα βιομάζας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 15 Ιανουαρίου 2014 προς τον αρμόδιο για τη χορήγησή τους ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως μεταδίδει το euro2day, όσον αφορά στις μικρές ανεμογεννήτριες στα μεγαλύτερα νησιά και συμπλέγματα νησιών (Κρήτη, Θήρα, Κως, Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Σάμος Χίος, Ρόδος, Λέσβος) ανώτατο όριο ανά αίτηση είναι τα 50 κιλοβάτ, ενώ μικρότερη είναι η ισχύς για τα υπόλοιπα.

Συνολικά, η χωρητικότητα των νησιωτικών δικτύων επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών ισχύος 3,5 Μεγαβάτ. Ποσοστό άνω του 50% αφορά στην Κρήτη όπου διατίθενται 1,814 MW και ακολουθούν Ρόδος με 464 Κιλοβάτ και Κως με 216 Κιλοβάτ.

Οι εγγυημένες τιμές πώλησης για τις μικρές ανεμογεννήτριες θα είναι μικρότερες από εκείνες που ισχύουν για τα μικρά φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τον N. 4203, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει έως δύο αιτήσεις για προσφορά σύνδεσης, ενώ δεν θα εγκρίνονται αιτήματα για μικρές ανεμογεννήτριες,  που απαιτούν, σε ευθεία απόσταση, την κατασκευή νέου δικτύου μέσης τάσης μήκους άνω των 1.000 μέτρων.

Οι διαδικασίες είναι αντίστοιχες για τα έργα βιομάζας, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών σύνδεσης την 8η Ιανουαρίου, μολονότι τα περιθώρια ισχύος είναι πολύ μεγαλύτερα: Κρήτη 15 μεγαβάτ, Ρόδος 4,2 μεγαβάτ, συμπλέγματα Πάρου 1,3 μεγαβάτ, Χίος 1 μεγαβάτ, Κως 3 μεγαβάτ, Λέσβος 1,2 μεγαβάτ και μικρότερη ισχύ στα υπόλοιπα νησιά.

Σχόλια