Κρασί, μπίρα και λαχανάκια Βρυξελλών σημαντικές πηγές αρσενικού – Έρευνα

1
13

Σημαντικές πηγές αρσενικού είναι το λευκό κρασί, η μπίρα και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σύμφωνα με νέα μελέτη του Κολεγίου Ντάρμουθ, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition.

Το αρσενικό είναι τοξικό στοιχείο που υπάρχει στο φυσικό περιβάλλον. Η μακροχρόνια έκθεση ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις αρσενικού ενοχοποιείται για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του δέρματος και των πνευμόνων, καρδιοπάθειες και προβλήματα στην κύστη.

Η κυριότερη πηγή αρσενικού είναι το νερό. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις πηγές του τοξικού στοιχείου στη διατροφή του ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψη το αρσενικό στο νερό οικιακής χρήσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν το διατροφολόγιο 852 ανθρώπων στο Νιου Χάμσαϊρ και τα επίπεδα αρσενικού στα νύχια των ποδιών τους, τα οποία θεωρούνται δείκτης για τη μακροχρόνια έκθεση στο χημικό.

Από τα 120 προϊόντα διατροφής που εξέτασαν οι επιστήμονες, τέσσερα διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα αρσενικού στον οργανισμό.

Αυτά είναι η μπίρα, το λευκό κρασί, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ψάρια με σκούρο κρέας, όπως για παράδειγμα ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αποδεικνύει ότι η διατροφή αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης των ανθρώπων στο αρσενικό μακροχρόνια, ανεξαρτήτως των συγκεντρώσεων του στοιχείου στο πόσιμο νερό.

Τα επίπεδα αρσενικού στα νύχια των ποδιών των εθελοντών ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 0,12 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτές οι συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνες.

Οι μετρήσεις στα νύχια των ποδιών εξυπηρέτησαν μόνο ως μέσο σύγκρισης των επιπέδων αρσενικού στους εθελοντές.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα επίπεδα αρσενικού στα άτομα που έπιναν 2,5 μπίρες ή ένα ποτήρι κρασί ημερησίως ήταν 20% με 30% υψηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα στους υπόλοιπους εθελοντές.

Διαβάστε εδώ για το έξυπνο φίλτρο του ΑΠΘ που απομακρύνει το αρσενικό από το νερό.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.